Обнавља се виноградарство у Великом Дреновцу

На подручју општине Алексинац нема винарија које улажу у велику производњу, већ сва домаћинства која гаје винову лозу производе вина за сопствене потребе. На подручју наше општине, према објавама на Туристичком водичу Србије, постоје два виногорја, Алексиначко и Житковачко. Вероватно да је ова подела преузета из периода када засади виновом лозом нису били ретки на овим просторима, а чувени Алексиначки подрум је радио пуном паром.

И поред стагнација виноградарства у нашем крају, у протеклих неколико деценија, постоје поштоваоци винове лозе који чувају традицију у нади да ће се појавити неки млади људи и искористити благодети овдашње природе за покретање веће и препознатљиве производње вина.

Тако се и овог 14. фебруара, на Светог Трифуна, у алексиначком селу Велики Дреновац окупило 22 виноградара из овог села и суседних насеља Грејача, Дашнице, Тешице, Дражевца и нишког Суповца, а у госте су им дошле и колеге из Доњег Матејевца, Ниша и Сврљига.

Обележавање виноградарске славе почело је зарезивањем винове лозе у засаду Славољуба Антића из Великог Дреновца који је био и домаћин овог скупа. Том приликом јереј Новица Илић, свештеник црквене општине Грејач, је обавио пригодан верски обред у част вина и винове лозе. Славски колач уз присуство виноградара и парохијана пресечен је, уз свечану литургију, у црквеном храму Свете Петке у Великом Дреновцу. Домаћин виноградарске славе следеће године биће Братислав Митровић, такође из Великог Дреновца. Интересантно је да већ има пријављених колачара и за наредних неколико година, што показује да окупљање виноградара на овом подручју постаје традиционално.

Како и доликује, ово треће окупљање поштоваоца вина, завршено је дружењем на коме су се узгајивачи похвалили својим винима и, наравно, дегустирали. Она су спремљена претежно од прокупца, вранца и ризлинга, сорти које се највише и гаје у том крају. У припреми свечаности свој допринос су дале и чланице Удружења жена „Видовданке” из Великог Дреновца.

Како нам је јавио један од учесника тог догађаја и председник месне заједнице Грејач, иначе и сам власник винограда, Драган Јовановић Лера из тог краја појавили су се млади виноградари као што су Иван Павловић, Влада Стојановић, Милан Ристић, Милан Димитријевић и Милош Вукадиновић, сви из Великог Дреновца, који наговештавају неку нову историју виноградарства нашег виногорја.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 − eleven =