Сутра су задушница, комуналци додатно уредили гробље

Сутра се обележавају прве задушнице у овој години које се још зову и Велике зимске задушнице. Иначе, оне се обележавају четири пута годишње и увек су суботом.

Прве задушнице падају ове године сутра, 18. фебруара. Реч је о задушницама које су везане за почетак Васкршњег поста, па су и оне „покретне”, то јест немају одређени датум. Недеља у којој се оне одржавају се и назива задушна и увек је то трећа недеља пред пост.

На дан задушница, у неким крајевима иде се у цркву, где се служи света литургија и парастос на којем свештеник вином прелива жито, а после службе иде се до гробова покојника. На гробовима се пале свеће и каде гробови.

Након сутрашњих Зимских, Летње задушнице су 3. јуна, Михољске 7. октобра, а Митровданске или јесење задушнице 4. новембра.

Ко живи далеко од гробова најмилијих, треба да однесе жито и вино у цркву, по обичају, као и да упали свеће – симбол мале жртве богу. Обичај је и да се на задушнице дели милостиња.

Из ЈКП „Комуналне услуге” су нас информисали да су поводом сутрашњих задушница , јуче и данас, додатно чистили и уређивали Старо и Ново гробље у Алексинцу. То се може видети и на фотографијама које је прибавила редакција.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight − six =