Обележено 80 година од Јошаначке битке

Полагањем венаца на споменик палим борцима и минутом ћутања обележена је годишњица Јошаничке битке минуле суботе. Обележавању су присуствовали представници СУБНОР-а Сокобања, СУБНОР -Алексинац, Градски одбор СУБНОР-а Ниш, Организација резервних војних старешина Сокобања и Општинског одбора Сокобања.

Шта се догодило 27. новембра пре 80 година у Јошаници, када је Озренски партизански одред десеткован у неравноправној борби са Недићевцима, објаснио је секретар алексиначког Удружења бораца Мића Милојевић.

− Одред је тада боравио на Буковику, они су чули да ће недићевске снаге доћи да прикупљају порез у Јошаници и решили су да поставе заседу. Један део одреда пребачен је према Јошаници, у сумрак на њих су наишли председник општине Јошаница и његов деловођа. Димитрије Драговић је тада направио низ грешака као командант одреда, дозволио је да они оду, али уместо кућама отишли су сеоском свештенику, а онда су сви заједно отишли до команданта Недићевских јединица. Недићевци су то искористили да уместо они да буду у заседу, они поставе заседу Партизанима. Када је заокружење било завршено, у саму зору по највећој хладноћи Недићевци су напали. Партизани не само што су били изненађени, него нису могли ни да се организују и да се изборе са њима. Погинуло је 40 бораца што је половина одреда у то време. Иначе, том приликом као рањени убијен је Иван Вушовић Вук судија из Ражња, а затим су погинули наши борци ђак Милета Буцек, студенти Александар Аца Милојевић и Петар Петровић Зец. У сваком случају био је ово тежак пораз од кога се Озренски партизански одред опоравио тек годину дана касније − објаснио је Милојевић.

Недићевци су после тога 33 Рома и девет заробљена Партизана предали Немцима у Алексинцу, а ови су их затворили у монополу Житковац и 5. децембра све стрељали на Житковачком гробљу.

Овај датум биће такође обележен и то у недељу 5. децембра на 80. годишњицу од тог догађаја.

Иначе, сва ова обележавања током године су под једним слоганом, а то је„ Да рата више не буде једна соба”.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five + 2 =