Обележено 8 деценија од стрељања које се не сме заборавити

Обележавању осамдесетогодишњице од стрељања 11 партизана Озренског одреда и 33 Рома из сокобањског села Јошаница на житковачком гробљу присуствовало је више делегација удружења која негују сећање на догађаје из Другог светског рата, као и представници општине Алексинац и Месне заједнице Јошаница.

Код спомен костурнице на житковачком гробљу где су сахрањене убијене патриоте, локални парох Милан Живановић је одржао помен, уз присуство свих делегација венац УБНОР-а Алексинац положио је секретар Мића Милојевић, који је предводио делегацију овог удружења.

Након тога на месту стрељања, код капеле, у име алексиначке локалне самоуправе венац је положила делегација коју је предводила заменица председника општине Маријана Радивојевић, затим делегација из Сокобање предвођена др Славољубом Јовановићем, председником СУБНОР-а Сокобања. На месту овог злочина цвеће су положили и представници житковачког Удружења стваралаца у култури „Завичај”.

Овај немили догађај десио се 5. децембра 1941. године када су Немци затворенике довели из житковачког монопола код капеле где су их стрељали. Неке због учешћа у борби, чувеној Јошаничкој битци која се десила пар дана раније, а већину само што припадају одређеном народу и етничкој групи. У поменутој битци група партизана је била заробљена од стране Недићеваца и предата Немцима.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 + three =