Obeležena 40. godišnjica FSO Aleksinac

Značajan jubilej, četiri decenije postojanja i rada Fudbalskog saveza opštine Aleksinac, obeležen je 29. decembra prigodnom svečanošću u Domu omladine.

Pozdravljajući predstavnike klubova, sudija, trenera, kao i brojne sportske radnike i goste, predsednik Fudbalskog saveza opštine Leonardo Matić je podsetio da je ova organizacija osnovana davne 1976. godine zahvaljujući pre svega pokojnom Branku Krnetiću koji je inicirao odvajanje od Niškog fudbalskog podsaveza i osnivanje samostalnog saveza sa sedištem u Aleksincu.

– Četrdeset godina kasnije, Fudbalski savez opštine Aleksinac čini 30 klubova, po jedan ženski klub i klub malog fudbala i nekoliko klubova, koji prevashodno rade sa mlađim kategorijama. Na teritorijama opština Aleksinac, Ražanj i Svrljig ima preko 1.500 registrovanih igrača, 150 aktivnih sudija i instruktora, 50 trenera i više od stotinu sportskih radnika koji aktivo učestvuju u takmičenjima od najniže, Opštinske lige do Super lige Srbije. Fudbalski savez opštine trenutno sprovodi takmičenje u Opštinskoj fudbalskoj ligi, gde se takmiči 15 klubova, kao i tradicionalnu Novogodišnju futsal ligu u kojoj se, ovoga puta, takmiči 13 ekipa. Nekada se liga Fudbalskog saveza opštine sastojala od dve opštinske lige, prve i druge, u kojima se takmičilo i do 26 ekipa. Trenutno se ekipe sa teritorije opštine Aleksinac takmiče u Zoni Istok, Nišavskom okrugu, Opštinskoj ligi, Regionalnoj futsal ligi, Razvojnoj ligi za devojčice FSS i u ligama mlađih kategorija Fudbalskog saveza Regiona istočne Srbije – istakao je Matić.DSC_0279

On je naglasio da je prioritet u radu FSO angažovanje u radu mlađih selekcija.

– Ove godine organizovali smo turnir za mlađe kategorije na kome su učestvovale ekipe iz Beograda i Niša i selekcija FSO. Tri naše selekcije bile su na turniru u organizaciji niškog “Radničkog” i ostvarile izuzetne rezultate. Odlične takmičarske rezultate zabeležile su i mlađe selekcije OFK “Napredak 1929”. U skladu sa trenutnim mogućnostima pružili smo određenu pomoć klubovima. Tako je ŽFK “Morava” dobila komplet opreme, klubovi koji se takmiče u Opštinskoj i Okružnoj ligi nagrađeni su loptama, dok su finalisti baraža i Kupa nagrađeni loptama i štucnama. Jedan od prioriteta u prethodnom periodu bio je renoviranje i opremanje prostorija, angažovanje sekretara FSO i uspostavljanje bolje saradnje sa klubovima i granskim savezima. U narednom periodu klubovi će imati maksimalnu podršku u radu sa mlađim kategorijama, pogotovo kada je reč o nabavci opreme i edukaciji kadrova. U planu je i renoviranje i opremanje prostorija za rad, strukovnih organizacija sudija i trenera, kao i njihovo stalno stručno usavršavanje. Sve ovo ne bi moglo da se realizuje da nema pomoći od strane Opštine Aleksinac iz čijeg se budžeta finansiraju gotovo svi klubovi sa područja naše opštine – rekao je na kraju predsednik FSO, Leonardo Matić.

U nastavku, sećanja na početak rada FSO evocirao je Mića Milojević, instruktor suđenja, inače dugogodišnji sportski radnik i bivši fudbalski sudija.

Svečanost je okončana uručivanjem zahvalnica organizacijama i pojedincima koji su svojim angažovanjem doprineli razvoju fudbala na teritoriji koju pokriva FSO Aleksinac.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × four =