Obeležena 140. godišnjica Šumatovačke bitke

Svetom liturgijom u aleksinčkoj crkvi Sveti Nikola, polaganjem venaca na visu Šumatovac i prigodnim kulturno-umetničkim programom juče je obeležena 140. godišnjica bitke na Šumatovcu. Na spomen krst vence je položilo devet predstavnika opštine, vojske, boračkih udruženja i opštinskih odbora političkih stranaka, a u programu su učestvovali i članovi Književnog kluba „Velimir Rajić“ i crkveni hor Sveti Nikola iz Aleksinca.

Turci su Aleksinac smatrali ključnom tačkom za napredovanje prema utvrđenom Deligradu i unutrašnjosti, pa su 11. po starom, odnosno 23. avgusta po novom kalendaru krenuli pod komandom Abdul Kerim paše na Aleksinac spuštajući se bujmirskog brda preko Glogovice. U žestokoj borbi koja je trajala čitavo pre podne, srpske snage zaustavile su nadiranje Turaka.

Uvidevši da je ovaj napad osujećen, Abdul Kerim paša je odlučio da u ofanzivu krene iz Prugovca, preko šumatovačkog visa i dalje ka Vakupu. Međutim, herojska odbrana junaka sa Šumatovca, kojima je komandovao proslavljeni ruski general Černjajev, donela je srpskoj vojsci veliku pobedu.

Istorijske knjige pišu da su, dva dana nakon ove bitke, vojnici koji su obišli bojno polje zatekli preko 2000 mrtvih turskih ratnika. Po nalogu generala Černjajeva, svi oni spaljeni su na zajedničkoj lomači na mestu koje se danas zove Smrdan i nalazi se iznad sela Glogovica.

Iako je ovo bila najveća srpska pobeda u Srpsko-turskim ratovima 1876/77. godine, general Černjajev nije krenuo u konačni obračun sa Turcima što je njima pomoglo da se konsoliduju, prebace vojsku na levu obalu Morave i odatle krenu u ofanzivu ka Gornjem Adrovcu.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − 19 =