Обележен 7. јул – Дан устанка у Другом светском рату

Полагањем цвећа код спомен-костурнице испред Основне школе „Љупче Николић” јуче је обележен 7. јул − Дан устанка народа Србије у Другом светском рату.

Одбор за неговање традиције и обележавање значајних историјских датума наше општине и Удружење бораца Народноослободилачког рата организовали су обележавање 83. годишњице од антифашистичког устанка, од догађаја који се догодио у Белој Цркви на овај дан.

− Седмог јула у Србији је избио устанак у Белој Цркви, тога дана био је вашар у овом месту код Крупња и тада је дошло до сукоба између припадника жандармерије и бораца Рађевске чете Ваљевског партизанског одреда. У том сукобу страдала су два жандарма од Жикице Јовановића Шпанца. Од тада па надаље развијају се оружане борбе које воде партизански одреди у Србији, али воде их у јесен 1941. године и припадници другог антиокупаторског или антифашистичког покрета, то је Равногорски покрет пуковника Драгољуба Драже Михаиловића, касније генерала – открио нам је Зоран Стевановић, професор историје.

Цвеће су овом приликом положиле делегације локалне самоуправе, Удружења бораца НОР-а, Удружења резервних војних старешина и Удружења пензионера.

Након овог предстоје нам и обележавање Договора код љубешке скеле, формирање Озренског партизанског одреда и обележавања у вези са неким другим историјским датумима.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 − 8 =