Обележен 2. април – Светски дан аутизма

Сваке године, 2. априла и плавом бојом, обележава се Светски дан особа са аутизмом. Тим поводом, Основна школа за ученике са сметњама у развоју „Смех и суза” данас је имала низ активности. 

У сарадњи са основним школама „Љупче Николић” и „Вожд Карађорђе” организовали су изложбу дечијих радова под називом „Аутизам из моје перспективе”. Поред тога, присутни су били у прилици да погледају пројекцију филма „Иако те не гледам видим те, видиш ли ти мене?”, који је ова школа снимила у сарадњи са ученицима „Алексиначке гимназије”.

− Циљ нашег окупљања и заправо циљ филма је пружање подршке особама с аутизмом и њиховим породицама и просто скретање пажње и упознавање шире заједнице са особама са аутизмом. Драго ми је што су овде поред основних школа укључени и ученици Алексиначке гимназије, који су заправо и учесници нашег филма − појашњава мастер дефектолог Теодорa Дашић, олигофренолог.

Иначе, плава боја као симбол аутизма представља недодирљиве светове аутистичних у којима крију своја осећања и радости. Аутизам се не може излечити, али се правовременим постављањем дијагнозе, третманом, посебним методама и приступом детету и укључивањем детета у природно окружење вршњака може доста постићи.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − four =