Провера здравља на Светски дан здравља

Како ове године 7. април- Светски дан здравља пада у недељу, обележавање овог празника биће уприличено у петак, 5. априла традиционалном акцијом Дома здравља Алексинац која се одржава у сарадњи са овдашњим Црвеним крстом. Испред Туристичко информативног центра Алексинац, у центру града, од 9 до 11 сати екипа ове здравствене установе заинтересованим пролазницима мериће бесплатно крвни притисак и ниво шећера у крви, а докторка ће давати савете.

Иначе, 7. април се обележава као Светски дан здравља од 1948. године, а уједно и као дан оснивања Светске здравствене организације (СЗО). Сваке године Светски дан здравља пружа прилику да се укаже на најприсутније здравствене проблеме, да се промовишу достигнућа у области здравља и покрену акције ка елиминисању здравствених неједнакости широм света.

Ове године под темом „Моје здравље, моје право” Светски дан здравља ставља акценат на фундаментално право сваког појединца на достојанствен живот, наглашавајући право на здравље као неотуђиви део људских права. Ова тема се практично ослања на прошлогодишњу акцију „Здравље за све” чиме се дубље улази у проблем неједнакости који је присутан у савременом свету.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 + three =