О матерњем језику у ОШ „Љупче Николић”

Светски дан матерњег језика обележен је и у алексиначкој основној школи „Љупче Николић”. Тог дана, 21. фебруара, ученици петог и шестог разреда разговарали су са својим наставницама о свести својих вршњака, да ли је и колико важно савладати правила примене стандардног српског језика као матерњег.

У званичној Фејсбук објави ове школе као закључак стоји да свако, за почетак, треба да изгради потребу за правилним изражавањем, усменим и писменим. Такође, треба да зна да се то учи у школи, али и целог живота. У тим разговорима ученици су уочавали своје најчешће грешке у изражавању и писању, посебно у области лексике школског живота.

Грешке су поделили на правописне и граматичке и у складу са тиме сликали се у Правопису и Граматици, које је на молбу колега који предају српски направила наставница ликовне културе Бранка Крстић. Након тога правила су залепљена на вратима кабинета, према врсти грешке.

У овим активностима указало се на значај очувања матерњег језика и код ученика чији он није српски. „Потрудили смо се да их подсетимо на то да слушајући наставу на српском језику не треба да забораве да негују свој матерњи језик и колико је то богатство и лепота за цео свет”, стоји између осталог на званичној Фејсбук страници ОШ „Љупче Николић”.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × two =