Алексинчани, овде оставите храну и помозите гладнима

Данас је испред Црвеног крста Алексинац постављена и свечано отворена Кућица солидарности. Принцип рада Кућицe солидарности је да ко има вишак хране оставља, а коме је потребна је узима.

Кућице солидарности су током прошле године, у оквиру једног великог пројекта који тренутно раде Грађанске иницијативе, отворене у Бујановцу, Прешеву, Врању и Лебана, а на иницијативу Друштва за развој креативности из Алексинца отворена је кућица солидарности и у Алексинцу.

− Кућице солидарности у ова четири града на југу Србије су наишле на добар одзив суграђана. У свим местима се доста људи одазива и доноси храну  и углавном смо кућице отварали у сарадњи или са Центрима за социјални рад, или Црвеним крстом, односно са сличним институцијама социјалне заштите. Оно што препоручујем јесте да се константно ради на промоцији ове кућице, јер ће грађани услед многих проблема врло брзо заборавити на ову кућицу − рекла је Милица Бранковић, координатор у Грађанским иницијативама.

Како нам је речено, у неким местима било је и вандализованих чинова, али того не би требало бити у Алексинцу, јер је кућица која се налази код алексиначког Црвеног крста покривена видео надзором.

− Очекујем да ће грађани максимално позитивно да одговоре, да донесу све оно што може некоме да помогне у току дана да добије макар један оброк и сигурна сам да ће Црвени крст, који је узео под своје рад ове Кућице солидарности, максимално да се потруди и да знају на прави начин да одговоре свим изазовима са којима могу да се сусретну − истакла је Снежана Живадиновић из Друштва за развој креативности.

 Кућица ће бити отворена сваког дана од 7 до 15 часова и у том преиоду биће могуће узети и оставити прехрамбене намирнице.

− Позвао бих све грађане општине Алексинац да одвоје храну, пре свега дуготрајну храну са декларацијом и донирају. Храна која се налази у солидарној кућици пре свега је намењена становништву које се налази у стању социјалне потребе − објаснио је Милан Терзић, секретар Црвеног крста у Алексинцу.

На данашњем отварању Кућице солидарности присутни су били ученици Основне школе „Вожд Карађорђеˮ и представници Центра за социјални рад општине Алексинац који су подржали идеју Кућице солидарности и донирали храну

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four + twelve =