О епидемији и Савет за здравље

Епидемијска ситуација на подручју општине Алексинац је и даље нестабилна и јучерашњи подаци уопште нису охрабрујући. Трећег дана у овој седмици тестирано је 211 особа од којих је 61 билa заражена. То су знатно неповољније бројке у односу на седам дана раније. Претходне среде, од 195 узорака позитивно је било 39.

О епидемијској ситуацији у нашој општини било је речи и на данашњој седници Савета за здравље општине Алексинац. Пред овим телом су се нашли месечни извештаји за септембар и октобар. У десетом месецу обрађено је преко 5.200 узорака, од којих је 1.350 позитивно. Месец дана раније, у септембру, тестирано је 4.518 особа и код њих 992 је откривен вирус. Гледано по седмицама, најкритичнија је била четврта недеља септембра када је тестирано близу 1.500 особа, а скоро њих 380 је било заражено вирусом. Гледано по данима највише оболелих је било 4. октобра када је код 78 пацијената откривен ковид.

Чланови савета упознати су и са током вакцинације у нашој средини. До почетка новембра укупно је вакцинисано првом дозом 17.934 грађана или 45,41 одсто пунолетног становништва општине Алексинац. У истом периоду са две дозе заштићено је 16.622 особе или нешто више од 42 одсто пунолетних. До сада, за трећу дозу одлучило се 4.563 лица или скоро 12 посто житеља општине старијих од 18 година.

На иницијативу Савета за здравље, друго тело, Савет за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима у општини Алексинац усвојио је закључке којима ће на простору малог паркинга прекопута просторија Републичког фонда здравственог осигурања – Испостава Алексинац, бити одређена локација на којој ће се резервисати два паркинг места за потребе Лекарске комисије, а изменом пројектне документације у наставку према улици Доктора Миленка Хаџића обележен је паркинг простор без наплате са циљем да се на истом паркирају пацијенти Дома здравља. Овим закључцима на данашњој седници упознати су и чланови Савета за здравље.

На дневном реду данашњег заседања био је извештај о учествовању Савета за здравље општине Алексинац у обележавању Европске недеље урбане мобилности.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 5 =