Новогодишњи разговор са председником општине о актуелним локалним темама

Наша новинарска екипа данас је боравила у кабинету председника општине Алексинац Далибора Радичевића и са првим човеком алексиначке локалне самоуправе разговарали смо о запошљавању и преговорима у вези са новим инвеститором, о борби са епидемијом на локалном нивоу, о томе када ће Трговински ланац „Лидл” стићи у Алексинцу и о путевима који ће се градити на подручју наше општине.

Председник Радичевић је упутио и честитку грађанима општине Алексинац. Он је у новогодишњој честитки упућеној преко нашег медија грађанима општине Алексинац пожеле пре свега добро здравље, истичући да је то предуслов за миран и бољи живот.

– Суграђанима бих, пре свега, пожелео пуно здравља, јер то је основ да бисмо могли следећу годину да проведемо у миру. Пандемија које је обележила и претходну годину је нешто што све нас заокупљује. Тако да пре свега желим доброг здравља и пуно среће у наредној години.

Помоћ здравственим установама

Радичевић је истакао да је општина у овој години алексиначким установа дала помоћ, како би грађанима пружали задовољавајуће услуге и навео низ конкретних акција, од пружања помоћи у набавци опреме, преко обезбеђивања простора до организовања вакцинације.

– Општина Алексинац покушала је на све могуће начине да олакша рад здравственим радницима. Пре свега, да обезбедимо простор где ће моћи да приме кориснике који су заражени ковидом-19. Ту пре свега мислим на простор геронтолошког центра који је обезбеђен за потребе Опште болнице Алексинац, за прихват и давање оних основних терапија, како би што пре преживели ову пошаст, која нас је задесила. Такође смо гледали да и Дому здравља изађемо у сусрет, кад год им је било потребно, да неке ствари обезбедимо, као што су шатори, услови за несметан рад, пошто смо и организовали да здравствени радници обиђу три до четири пута сваку месну заједницу, како би људи могли лакше да се вакцинишу.

Нови инвеститори

Председник Радичевић, одговарајући о привредном амбијенту у Алексинцу, казао је да се очекује да се у новоотвореној фабрици „Магна” и у наредној години запошљавају нови радници, али да се разговара са још неким великим, али и малим компанијама, о отварању погона у овдашњој средини.

– Запослили су до сада око 800 радника и то није све што се тиче радне снаге и саме ’Магне’, отприлике још толико радника ће бити примљено у наредном периоду. Уговор који је компанија ’Магна’ потписала са нама и са Развојном агенцијом Србије подразумева неких 700 радника. Тих 700 радника су премашили већ у првој години када су кренули са радом, али су они и тада најавили да ће бити већи број радника него по уговору. Оно што Алексинцу треба јесте још једна компанија која ће запослити до 1000 радника, јер сматрам да нећемо имати више радне снаге у самом Алексинцу. Да ли преговарати са компанијама – да. Да ли имамо нешто што можемо да обелоданимо данас као извесно – још не. На добром смо путу да доведемо још једну компанију, али бих се, пре свега, оријентисао на оно да треба дати подстрек и домаћим привредницима који неће запошљавати по 1000 радника, него компанијама које имају 50 до 100 радника.Чини ми се некако да су нас деведесете године научиле да мање компаније лакше преживе неке кризе које се дешавају у пословању и да лакше опстају на тржишту, него велики системи који када крену да се урушавају, уруше се брзо, а иза себе остављају велике последице. 

Заинтересован „Лидл” 

Разговарало се и о отварању нових трговинских објеката, али да је тешко тренутно у самом граду наћи слободну површину од хектар површине, што су захтеви страног улагача.

– ’Лидл’ је јако заинтересован да отвори свој објекат овде у Алексинцу. Од те идеје нису одустали. Проблем је наћи довољно велику локацију коју тражи ’Лидл’. Траже парцелу која је око хетар величине, али да је у самом граду или у самом центру града. Као што сами знате парцелу те површине слободну тешко можемо да нађемо. Било је ту неких преговора са погонима који су празни у Алексинцу, а некада су радили на нашој територији. Међутим постоје ту неке кредитне обавезе, а компанија не жели да улази у ризик да сутра има неке трошкове који јој нису предвиђени. Хоће да имају једноставно чисту ситуацију. Причали смо о још једној локацији која је исто изузетно занимљива, то је локација некадашње касарне сада власништво Министарства унутрашњих послова односно Жандармерије. Међутим, из Министарства унутрашњих послова смо коначно и добили крајњи одговор да због потенцијала који желе да направе у Алексинцу, одред Жандармерије има намере да шири своје зграде и да нису спремни да нам уступе првобитно планирана три хектара у самој зони поред ауто-пута. Оно што смо им нудили јесте простор између Алексинца и Житковца који је по мени доста атрактиван, али они се и даље фокусирају на то да пробају да нађу у самом граду што је тешко наћи у овом тренутку. 

Председник општине је за следећу годину најавио и градњу деоница три локална путна правца од Трњана према Јаковљу, до Доње Пешчанице, од Кормана до Горњег Љубеша и од Суботинца према Мозгову.

Један коментар

  1. Pa oće svi u centar a ko će na periferiji? Druga stvar je da svi kod takvog prodavca idu kolima u kupovinu dali je kod autoputa ili prema žitkovcu ili u novom naselju kakve to veze ima? Lidl u Niš se nalazi u duvanište od njih do Komrena ima 4 km a kod nas je od rudnika do gramera 2 km! Da su hteli uložili bi nego im verovatno ne odgovara naše tržište!

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 + 4 =