НОВОГОДИШЊИ ИНТЕРВЈУ, НЕНАД СТОЈКОВИЋ: Леп поглед на табелу, али стојимо чврсто на земљи!

Недавно је завршен први део сезоне кошаркашке Друге лиге Србије. Напредак је веома успешно окончао овај период такмичења, завршивши на другој позицији, са учинком од 10 победа у досадашњих 13 кола. Тим поводом, али и о многим другим темама, разговарали смо са председником КК Напредак ЈКП, Ненадом Стојковићем.

Какви су ваши први утисци након недавно завршеног првог дела сезоне?

  • Јако сте лепо све ово најавили. Ми смо у ову такмичарску сезону ушли са сасвим другачијим амбицијама. Пре свега, желели смо да клуб вратимо на стазе успеха. У томе смо успели, међутим јављају се ту разни проблеми, пре свега финансијке природе. Због тих проблема, наш циљ био је средина табеле, да обезбедимо нашој екипи и наредне сезоне такмичење у овом истом рангу. Али ето, десило се. Екипа је стварана у ходу. Резултати су постепено долазили, па се тако десило да на крају полусезоне имамо 10 победа и 3 пораза, што је свакако изнад свих очекивања. Чак и ако бисмо направили дубљу анализу, та три пораза десила су се од екипа које су из горњег дела табеле и који су, на неки начин, очекивани. Имамо и две, веома велике, победе у гостима. Ту пре свега мислим на победе у Земуну и Крагујевцу.

Са каквим се проблемима ви као председник клуба свакодневно сусрећете? Били сте играч, тренер, а сада сте председник овог клуба. Колика је одговорност, а колика привилегија бити на вашем месту?

  • Управо тако, прошао сам све. Био сам играч, капитен, тренер. Минуле године сам вршио дужност спорстког директора и ове године сам на позицији председника клуба. Одговорност је велика, све би то било пуно боље да је наша општина богатија, да је самим тим и наш буџет мало већи. Ако погледате са каквим све екипама играмо утакмице, ти клубови су већином из градова, а не општина, а њихову буџети су у односу на наша средства најмање двоструко већи. Самим тим, биће вам јасно колико је тешко направити конкурентну екипу. Да не причам о проблемима последњих година који су нас сада сустигли. Али велики рад и ентузијазам, као и помоћ неких људи који су сагледали сву ту ситуацију, помажу нам. Овај резултат произашао је из свега тога. Стојимо чврсто на земљи. Далеко од тога да нећемо покушати да искористимо ову прилику у којој се налазимо. Лепо је када се погледа табела и кад се види где се на њој налази Напредак.

Несумњиво је да је овогодишња селекција играча доста добро одрађена. Како иначе У Напретку изгледа процес ангажовања играча? Ко учествује у доношењу одлука о потписивању појачања?

  • Ове године то је све било на мени. Међутим, тренер је тај који жели или не жели да прихвати састав којим се располаже. Тренер Раичевић је мени пуно помогао у одабиру играча јер постоји велики проблем везан за ангажовање појачања. Имате пуно екипа које се такмиче. Имате КЛС лигу, Другу лигу у којој смо ми, затим Српску лигу у којој наступа велики број клубова. Очигледно је да се неке ствари не раде како би требало, када је реч о целокупној кошаркашкој организацији, а када се ради о играчком кадру. Све је мање играча, односно деце, која се оспособљавају и која из млађих погона треба да стигну у сениорску екипу. Због свега тога играча је јако мало на тржишту, које је знатно поремећено. Могу да кажем и да су цене појединих играча нереално скупе. Ми смо сиромашан клуб, који кад стане на црту са неком од екипа каква је, на пример, Колубара Лазаревац која има 12 милиона буџета или екипе из Лесковца и Пирота чији су буџети по 9 и 10 милиона, јасно се види да смо ми у тој борби за довођењем играча у неравноправном положају. Опет, није све у парама и не врти се све око новца. Наш тренер, Небојша Раичевић, дуго је радио у КЛС лиги, човек поседује и репрезентативно и инострано искуство. Имамо своје људе који нам помажу. Један од њих је и мој брат, Слађан Стојковић, који нам је пуно помогао око довођења неких играча.

Упркос свим проблемима, Напредак је остварио одличан резултат. Шта је по вама кључ успеха екипе?

  • После битке лако је бити генерал (смех). Најбитнија је атмосфера у екипи, тј. хемија која краси сваки тим. Треба бити реалан, ми смо ове сезоне стварно направили добар састав, са провереним играчима. Неки од њих имају велико искуство играња и у КЛС, и у овој Другој лиги. Створен је конкурентан тим. Потребно је за неке ствари заслужити и срећу, ту пре свега мислим на неке јако тешко добијене утакмице. Сетимо се да смо Пирот на свом терену добили тек након два продужетка. Полако се окрећемо другом делу сезоне. Постоје проблеми које настојимо да ”у ходу” решимо. Надам се да ћемо у другом делу наставити са добрим играма.

Пре неколико дана одржана је свечаност Спортског савеза општине Алексинац , где су се традиционално додељивала колективна и индивидуална признања за остварене резултате у минулој години. Без обзира на успех првог тим а Напретка, на списку признања није се нашло име клуба, нити иједног његовог члана. Како на то гледате?

  • Не знам шта бих рекао на ту тему. Нисмо добили никакав конкретан одговор. Незахвално је да ја причам у име своје екипе. Мислим да је неспорно кошарка спорт број један у граду. Може се све сагледати из више углова. Да ли ћемо говорити о КК Напредак као о највећем кориснику општинског буџета, или као екипи на чијим утакмицама присуствује највише људи, па можемо и као о тиму који игра највиши ранг такмичења. Зашто нашег клуба није било на додели признања, не знам и не бих дубље залазио у то. Можда ће, ако се на пролеће десе неке лепе ствари, које сви прижељкујемо, све то бити исправљено.

Напредак је од пре неколико дана јачи за двојицу новајлија. Реч је о Николи Илићу и Драгану Мијајловићу. Шта нам више можете рећи о овим играчима?  

  • Били смо принуђени да потражимо појачања. Наш доскорашњи центар, Вељко Илић, наставиће школовање у Америци, па смо морали да потражимо играча на његовој позицији. Определили смо се за Николу Илића, момка који је претходне сезоне играо за Слободу из Ужица, тим који се доминантно пласирао у КЛС. Сезону је почео у КК Приморју из Херцег Новог, али је са њима раскинуо уговор и прешао у наше редове. Када је реч о Драгану Мијајловићу, он је први део сезоне играо у Здрављу из Лесковца. Реч је о још једном принудном решењу. Имамо двојицу играча из Ниша, момке које су на студијама ДИФ-а и који имају обавезно скијање на које морају да иду. Неизвестан је њихов наступ у првом колу против Младости из Смедеревске Паланке. Мијајловић је наступао и за Напредак из Крушевца, тако да је реч о играчу који поседује и КЛС искуство. Очекујем његов допринос у побољшању квалитета игре нашег клуба.

Свакако да је рано причати о евентуалном пласману у Прву кошаркашку лигу, али с обзиром да се Напредак налази у борби за такав пласман, намеће се увек актуелно питање: Колико би додатних (финансијских) средстава било потребно нашем клубу уколико би заиграо у вишем рангу такмичења? Није тајна да Напредак располаже са једним од најмањих буџета међу клубовима који играју Дургу лигу Србије.

  • Добро питање. Мало тога љубитељи кошарке знају, када је у питању финансијска ситуација. Много тога се препричавало када је клуб носио име Напредак Босфорус и о томе колико је спонзор дао, да ли су те позајмице враћене итд. Стање које ми имамо на папиру је следеће: Напредак је у ову сезону ушао са минусом од око 600 хиљада динара, дугом који смо имали према неким дужницима. Комплетно смо потрошили средства везана за други део сезоне, тако да тренутни дуг клуба је око два и по милиона динара. Ако не рачунамо тај дуг, мислим да су за играње у КЛС лиги потребна минимална средства од око 7 до 8 милиона динара. То је новац за који мислим да би, уз правилно и домаћинско пословање, могли да се боримо да дужи низ година играмо најквалитеније такмичење у Србији.

Други део сезоне, према плану, почеће 19. јануара, када Напредак гостује у Смедеревској Паланци. Шта очекујете од овог меча и за које утакмице мислите да ће бити кључне у борби за висок пласман?

  • Мислим да ће после првих 4 кола бити много јаснија ситуација, што се тиче нашег клуба. Гостујемо Младости у Смедеревској Паланци, тиму који има једну победу мање од нас и, оно што је јако битно, у међусобном скору ми имамо 18 поена предности, тако да та победа може да има двоструки значај. У другом колу дочекујемо нишки Константин, екипу која такође претендује на пласман у виши ранг. Затим идемо у Зрењанин, играћемо против Пролетера, који се грчевито бори за опстанак и који је у последњем колу савладао првопласирану Колубару. Управо Колубара нама долази у четвртом колу. Зато мислим да ће након прва 4 кола ситуација бити много јаснија.

 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × three =