Ново сређивање простора за контејнере разних ознака

Јавно комунално предузеће „Комуналне услуге” и локална самоуправа настављају са уређењем места на којима стоје контејнери за одлагање смећа, и уједно унапређују услуге, пошто обезбеђују посуде за различите врсте отпада. Тиме се подижу и еколошки стандради у граду, када је у питању ова делатност.

Са сређивањем простора намењеног контејнерима почело се прошле године, и према речима директора „Комуналних услуга” Далибора Марковића, тринаест локација је потпуносту уређено. Од укупно 25 локација, колико је предвиђено у ширем центру града, и преосталих 12 биће завршено до јесени.

Први човек алексиначких комуналаца каже да је завршена јавна набавка и да те радове финансира општина Алексинац, а да је рок завршетка 45 дана. За то време треба поставити заштитну ограду, спустити ниво локације у нивоу коловоза, како би контејнери несметано могли да се привуку до камиона, којима се одвози смеће. Након тога стижу и нове посуде.

‒ Када и остатак локација буде сређен и готов, ми ћемо на свим локацијама заменити нове контејнере. Контејнере већ имамо у свом поседу, купили смо и набавили, и на свакој локацији ће бити контејнер за картонску амбалажу, у коме треба да буде раскупљена картонска амбалажа, они ће бити зелене боје. Затим, жути контејнер за одлагање пластичне амбалаже и црни, односно тамносиви контејнери у којима ће бити сав други отпад, који се не рециклира. Стога ће грађани имати и знаковно, сликовно обележено на контејнерима, који је контејнер за коју врсту отпада – објашњава Марковић.

У „Комуналним услагама” још и кажу да им је циљ, заједничком кампањом, да селекција отпада буде на једном вишем нивоу, него што је то сада. Сав селектовани отпад шаље се на даљу рециклажу, смањује се заузимање простора на градској депонији а и штити се  животна средина.

Насловна фотографија: Илустрација (Извор: Архива Ал прес).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + 1 =