poljoprivreda

Nove voćne vrste rentabilnije

„Stanje voćarske proizvodnje juga Srbije i prednosti udruživanja” bila je tema savetovanja koje je organizovala Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Niš. Na ovom savetovanju, pored voćara i predstavnika lokalnih samouprava iz dvadesetak opština sa juga Srbije, učešće je uzela i delegacija iz Aleksinca.

Jedna od tema ovog skupa bila je i zadrugarstvo, a o ovom vidu udruživanja poljoprivrednih proizvođača govorila je generalna sekretarka Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov. Ona je prisutne upoznala sa trenutnim stanjem zadrugarstva kako u Srbiji, tako i u Vojvodini, a predočila je i primere dobre prakse u Evropi.

Najviše pažnje prisutnih privukla je tema o kojoj je govorio prof. dr Zoran Keserović sa Poljoprivrenog fakulteta u Novom Sadu. Govoreći o voćarskoj perspektivi juga Srbije, on je analizirao trenutno stanje i izneo predloge mera da se ono popravi. Ovom prilikom dotakao se i voćnih vrsta čije zasade treba podizati, a napomenuo je i koje tehnologije treba primeniti u voćnjacima da bi proizvodnja bila najrentabilnija. Nekada je proizvodnja jabuka obećavala, ali se sada pojavljuju nove voćne vrste čije gajenje donosi veću zaradu.

˗ Mi smo u poslednjih 15 godina najviše unapredili tehnologiju proizvodnje jabuke. U 2018. godini proizvodnja jabuke je u Evropi povećana za 36%, a takođe i u Srbiji u odnosu na 2017. godinu. Ove godine bila je dosta ranija berba, a to je jedan od razloga zašto je došlo do pada cene. Drugi je jer smo mi preko 90 procenata jabuka izvozili na rusko tržište. U Rusiji se podižu ogromne plantaže u Severnom Kavkazu i drugim oblastima i to je jedan od razloga zašto je pala cena jabuke. Mi smo imali visoke cene u poslednjih 15 godina i to su bila zlatna vremena proizvodnje jabuke. Međutim, u narednom periodu mora se više voditi računa o kvalitetu, mora se uskladištiti jabuka i čekati momenat kada ta cena bude veća. Cena će biti kao u Evropskoj uniji, a mi smo do sada imali više cene i od Evropske unije. Treba razmišljati i o nekim drugim sortama, kao što je gala koja ranije stiže sa klonovima devil, galom i fendekom i crvenim delišesom, koji još uvek postiže visoke cene ˗ rekao je prof. dr Zoran Keserović.

Profesor je preporučio svima koji planiraju da podižu voćnjake da se odluče za voćne vrste koje na ovom području daju visoke prinose i odličan kvalitet.

˗ Aleksinac je područje koje je dobro za proizvodnju višnje, ali naravno sa savremenom tehnologijom koja mora biti opremljena savremeno mehanizovanim tresačima, kako bi troškovi proizvodnje bili što niži. Sigurno je interesantna i trešnja kao voćna vrsta. Zatim kruška, borovnica koja će u narednih 20 godina imati sve veću perspektivu. Tu je i leska koja na ovim prostorima može da daje dobre rezultate, nije zahtevna u tehnologiji proizvodnje, ali je dosta isplativa ˗ dodao je prof.dr Keserović.

Na ovom savetovanju bilo je prilike i da posetioci postave pitanja predavačima i upitaju za savete oko unapređenja svoje proizvodnje. Naravno, proizvođači su iskoristili priliku i da se požale na probleme sa kojima se susreću najčešće prilikom plasmana svojih proizvoda.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

three × five =