poljoprivreda

Нове воћне врсте рентабилније

„Стање воћарске производње југа Србије и предности удруживања” била је тема саветовања које је организовала Привредна комора Србије – Регионална привредна комора Ниш. На овом саветовању, поред воћара и представника локалних самоуправа из двадесетак општина са југа Србије, учешће је узела и делегација из Алексинца.

Једна од тема овог скупа била је и задругарство, а о овом виду удруживања пољопривредних произвођача говорила је генерална секретарка Задружног савеза Војводине Јелена Несторов. Она је присутне упознала са тренутним стањем задругарства како у Србији, тако и у Војводини, а предочила је и примере добре праксе у Европи.

Највише пажње присутних привукла је тема о којој је говорио проф. др Зоран Кесеровић са Пољопривреног факултета у Новом Саду. Говорећи о воћарској перспективи југа Србије, он је анализирао тренутно стање и изнео предлоге мера да се оно поправи. Овом приликом дотакао се и воћних врста чије засаде треба подизати, а напоменуо је и које технологије треба применити у воћњацима да би производња била најрентабилнија. Некада је производња јабука обећавала, али се сада појављују нове воћне врсте чије гајење доноси већу зараду.

˗ Ми смо у последњих 15 година највише унапредили технологију производње јабуке. У 2018. години производња јабуке је у Европи повећана за 36%, а такође и у Србији у односу на 2017. годину. Ове године била је доста ранија берба, а то је један од разлога зашто је дошло до пада цене. Други је јер смо ми преко 90 процената јабука извозили на руско тржиште. У Русији се подижу огромне плантаже у Северном Кавказу и другим областима и то је један од разлога зашто је пала цена јабуке. Ми смо имали високе цене у последњих 15 година и то су била златна времена производње јабуке. Међутим, у наредном периоду мора се више водити рачуна о квалитету, мора се ускладиштити јабука и чекати моменат када та цена буде већа. Цена ће бити као у Европској унији, а ми смо до сада имали више цене и од Европске уније. Треба размишљати и о неким другим сортама, као што је гала која раније стиже са клоновима девил, галом и фендеком и црвеним делишесом, који још увек постиже високе цене ˗ рекао је проф. др Зоран Кесеровић.

Професор је препоручио свима који планирају да подижу воћњаке да се одлуче за воћне врсте које на овом подручју дају високе приносе и одличан квалитет.

˗ Алексинац је подручје које је добро за производњу вишње, али наравно са савременом технологијом која мора бити опремљена савремено механизованим тресачима, како би трошкови производње били што нижи. Сигурно је интересантна и трешња као воћна врста. Затим крушка, боровница која ће у наредних 20 година имати све већу перспективу. Ту је и леска која на овим просторима може да даје добре резултате, није захтевна у технологији производње, али је доста исплатива ˗ додао је проф.др Кесеровић.

На овом саветовању било је прилике и да посетиоци поставе питања предавачима и упитају за савете око унапређења своје производње. Наравно, произвођачи су искористили прилику и да се пожале на проблеме са којима се сусрећу најчешће приликом пласмана својих производа.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − eight =