Нове мере не мењају старе навике

Иако ће дочек наредне 2021. године бити нешто другачији него обично, поједине наше навике неће изменити ни тренутна епидемиолошка ситуација. Како се приближава новогодишња ноћ, тако се све учесталије чују и петарде.

У сусрет предстојећим празницима на грађане се посебно апелује да обрате пажњу на којим местима купују пиротехничка средства, односно да то не чине на местима која за то нису предвиђена као што су пијаце и уличне тезге.

Из полиције подсећају да је Законом о промету експлозивних материја изричито забрањена употреба пиротехнике у затвореном простору и на јавним местима где се окупља већи број особа, као и продаја пиротехничких средстава малолетницима.

Такође,треба знати да извођење ватромета могу вршити само за то овлашћена правна лица на одобреној локацији, уз решење које је издало Министарство унутрашњих послова.

У полицији упозоравају и на последице уколико се појединци и групе не придржавају препорука и обавеза произашлих из закона. Услед неправилне употребе пиротехнике може доћи до тешких повреда са трајним последицама по здравље, настанка пожара и експлозија, као и узнемиравања грађана и нарушавања јавног реда и мира.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − eight =