Седница СО: Кадровске промене у „Путевима”, занимљива дискусија Радичевић-Димић

Седница Скупштине општине Алексинац, одржана данас, била je радна и одборници су одлучивали од преко тридесет тачака дневног реда и претежно су били Програми пословања и финансијски планови за 2021. годину јавних предузећа и установа чији је оснивач локална самоуправа. Ови документи су усвојени, што се и очекивало, јер је владајућа већина по броју одборника веома доминантна.

Именовања и усвојене оставаке у јавним предузећима и општинској влади су били интересантнији део рада парламента. Најпре је потврђен мандат одборнику Марку Јевремовићу из Крушја са Изборне листе „Александар Вучић – За нашу децу”, а затим је једногласно, тајним гласањем, за новог члана Општинског већа изабран Емилијан Милосављевић, секретар Општинског одбора СНС у Алексинцу и дугогодишњи директор Установе „Липовац”. Он ће заменити Ивицу Марковића, који није образложио у краткој писаној оставци мотиве своје оставке.

Одборници су усвојили и кадровске промене на челу Јавног предузећа за путеве и стамбено-комуналну делатност општине Алексинац, па ће, уместо Милоша Милошевића који је из личних разлога поднео оставку на месту директора, нови први човек овог предузећа бити Новица Драгичевић. Он је именован за вршиоца дужности директора, а долази са места начелника Одељења за комуналне и грађевинске послове општине Алексинац.

За одборника Светомира Милановића из Странке Руса Србије, ове промене су плод политичког договора владајуће странке, али су лоша порука младим људима да се све заснива на политици и страначкој припадности. Он сматра да је Милошевић, иначе инжењер саобраћаја, имао успех у раду, јер је на чело предузећа дошао када је оно било губиташ, а сада је то колектив који успешно послује. Милановић је још и замерио што се смењује инжењер саобраћаја и на чело доводи дипломирани инжењер електронике, што је по њему нелогично. У овом предузећу дошло је и до промена у Надзорном одбору. Уместо Драгана Михајловића, дипломираног економисте из Алексинца, члан овог тела биће Драган Милојевић, дипломирани правник из Алексинца.

Одборник опозиције Иван Димић из ГГ „За бољу општину Алексинац” данас је само једном изашао за говорницу и обједињено дискутовао о неколико тачака желећи да у претпразничне дане рад парламента за његове колеге буде што мање заморан. Он је позвао председника општине Далибора Радичевића да приликом запошљавања у јавним службама поштује члан 2. Декларације о људским ресурсима, усвојене од стране општинског парламента, у коме се говори о потребним квалитетима, стручним и другим условима које треба да испуњавају кандидати за рад у администрацији. Димић каже да је на сцени партијско запошљавање које је било и у претходним периодима, а то све доприноси да млади и способни људи напуштају ову средину. Овај одборник је још једном затражио да се материјал за Општинско веће доставља и одборницима, како би се информисали о темама значајним за грађане а које су у надлежности општинске владе.

 

Димић је и казао да се наставила злоупотреба службених аутомобила од истих људи који су то и раније радили, али да овог пута неће јавно да говори и да је спреман да те податке презентује новом председнику општине, пошто по њему претходни није имао слуха за његове примедбе. Димић је поновио замерке на додељену социјалну помоћ из буџета општине запосленима у Општинској управи и двема установама, вредну седам милиона динара. По њему спорно је што је она дељена и функционерима и онима који имају солидна примања и што поделом није обухваћен сав јавни сектор. Он је објаснио да је плод ове поделе некоректан колективни уговор између синдиката и бившег председника општине, којим се предвиђа додела ових средстава ако их има у буџету, а затим се, по њему, она и предвиде.

Председник општине Далибор Радичевић реплицирајући Димићу је казао да је све урађено по закону када је у питању солидарна помоћ, да ће сваки одборник који желе добијати у електронском облику материјале намењене Општинском већу и да би се и без упозорења водило рачуна о квалитетима кадрова који буду запошљавани у јавној администрацији. Радичевић је још казао и да нема сазнања о злоупотреби службених возила, али да би волео да се упозна са информацијама са којима располаже одборник Димић.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 5 =