Нове мере: Ко ради, а ко не током викенда?

Након што је Влада Републике Србије на јучерашњој седници усвојила најновије препоруке Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19, од данас су на снази нове мере у борби против коронавируса.

Према новим мерама од данас у 17 часова до понедељка у 5 часова, без изузетка, неће радити угоститељски објекти као што су кафићи, ресторани, барови, ноћни клубови и сплавови. Затим, тржни центри, продавнице гардеробе, кладионице, коцкарнице и дечије играонице.

Током викенда неће радити нити фризерски и козметички салони, салони за негу лепоте. У ову групу спадају и објекти из области спорта и рекреације, тачније теретане, фитнес центри, базени, спа центри, балони за фудбал, кошарку, тенис или било који други рекреативни спорт. Свим овим објектима дозвољено је да раде само радним данима од 5 ујутру до 17 часова.

Међутим, угоститељским објектима је дозвољено да обављају делатности доставе хране нон стоп, 24 часа, седам дана у недељи, као и осталим привредницима чија је то основна делатност. Још један изузетак представљају ресторани и барови који се налазе у оквиру хотела и приватних смештаја. Они могу пружати своје услуге само и искључиво регистрованим и пријављеним гостима до 21 час свакога дана.

Продавнице прехрамбене индустрије, трговинске радње, малопродајни објекти као и трафике, киосци и слично где се по правилу не улази у објекат приликом куповине, могу радити, како радним данима, тако и викендом, до 21 час.

Апотеке и бензинске пумпе могу да раде, свакога дана без ограничења, док ће пијаце бити отворене и у данима викенда од 6 часова ујутру до 15 часова.

Ординације и лабораторије које пружају медицинске услуге могу да раде током читавог дана, укључујући и викенд.

Када је реч о спорту, спортски објекти се могу користити и викендом за тренинге и одржавање искључиво регистрованих такмичења у надлежности националних спортских савеза, док објекти и установе из области културе, односно биоскопи, позоришта, музеји и галерије моћи ће раде радним данима, као и суботом и недељом, до 17 часова.

Објекти и радње у којима се пружају услуге при чијем вршењу није потребно присуство корисника или су присуство и контакт ограниченог трајања, попут сервиса беле технике, техничких сервиса, кројача, обућара и стаклорезачких радњи могу радити радним данима до 21 час, а суботом до 17 часова.

Како стоји у саопштењу на званичном сајту Владе Републике Србије, све ове мере усвојене су са циљем свођења социјалних контаката на апсолутни минимум, уз наду да ће оне дати жељени резултат.

Надлежне инспекције и комунална полиција строго ће контролисати поштовање ових мера, које ступају на снагу данас, а важе до 15 децембра.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − 3 =