Данас празнујемо заштитницу жена

Српска православна црква и верници данас славе Ваведење Пресвете Богородице, један од највећих празника посвећених Богомајци.

Ваведење, или како га још зову Света Пречиста је обележено црвеним словом у православном календару и спада међу 12 највећих и најпоштованијих хришћанских празника.Слави се као успомена на дан када је Богородица, у пратњи својих родитеља Јоакима и Ане, први пут уведена у храм Божји.

Иако Грчка православна црква слави Ваведење по новом календару 21. новембра, на целој Светој Гори традиционално се и 4. децембра обележава Дан Богородице, а централну литургију држе српски свештеници из Хиландара, јер је Ваведење Пресвете Богородице слава манастира Хиландар.
Богородица је по предању једина жена којој је икада било дозвољено да ступи на тло Свете Горе, током свог мисионарског путовања по повратку из Свете земље. Она је због тога уједно и заштитница целе Свете Горе, односно грчког полуострва Атос.

На православним иконама посвећеним овом празнику слика се Богородица у пратњи девојака са упаљеним воштаницама, али се такође слика и сцена из јерусалимског храма, у којој трогодишњу Марију и њене родитеље прима првосвештеник Захарија, отац Јована Претече.

За овај дан су везана бројна веровања и обичаји. Богородица се сматра заштитницом жена породиља и разна су народна веровања везана за моћ икона на којима је она представљена.

У Србији на Ваведење по обичају престају свадбе, које се не одржавају до првих дана пролећа. Према народним веровањима, сточари славе Ваведење како би им Богородица заштитила стоку од звери, а у источној Србији су на основу времена тога дана предсказивали род усева – ведро небо обећава добру летину.

Ваведење се сматра такозваним усечним даном, што значи да тог дана не треба предузимати никакве важније послове, склапати уговоре, започињати велике радове и слично. Такође, не би требало радити по кући, прати веш, пеглати и слично, све жене треба да празнују дан своје заштитнице.
Свету Пречисту светкују родиље и нероткиње, а многи се на овај дан и причешћују, верује се да Богородица на данашњи дан услишује све молитве.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − 7 =