Нова пруга, нови поласци – до Ниша 17 полазака

Путници са подручја општине Алексинац, који користе железницу, за пар година би требало да имају услове путовања сличним оним у развијеним срединама, под условом да се остваре најаве у Нацрту измена и допуна просторног плана подручја посебне намене инфраструктурног коридора железничке пруге Београд-Ниш.

Када буде завршена градња ове брзе пруге, чији почетак је најављен за следећу годину, на новим шинама кретаће се возови који ће бити подељени у четири категорије: брзе путничке, међународне, регионалне и локално путничке. Сви они ће пролазити кроз подручја општине Алексинац, али неће се сви заустављати на овдашњим станицама и стајалиштима.

На железничком правцу Београд – Ниш радиће се одвојено три деонице. И то: Велика Плана – Гиље дужине око 50, Параћин – Сталаћ 20 и Ђунис – Трупале око 38 километара. На овим деоницама саобраћаће локални путнички возови на пет линија. За наше грађане су најинтересантније две: Јагодина – Ниш и Алексинац – Ниш. Од Јагодине до Ниша биће девет пари возова, а од станице Алексинац у Житковцу, па до централног града југоисточне Србије, Ниша биће 17 пари возова дневно.

Ови возови ће се заустављати на свим станицама на прузи, односно на оним које ће опстати након реконструкције пруге, о чему ћемо више говорити наредних дана. Остале четири локалне линије су: Београд – Велика Плана са 18 пари возова дневно, Београд – Младеновац шест пари и Велика Плана – Сталаћ са 10.

Када су у питању међународни возови за превоз путника, требало би да стају у станицама: Велика Плана, Лапово, Јагодина и Алексинац. Возовима из унутрашњег регионалног путничког саобраћаја, поред станица наведених као стајаће за међународне поласке, додаје се и заустављање у станици Параћин.

Укупно, на свим линијама на поменутим деоницама, дневно би саобраћало 62 пара возова, што би потпуно променило слику улоге железнице у нашем крају. У току је јавна расправа Нацрта документа, у коме се, поред осталог,  садржи и план саобраћаја возова и њиховог заустављања у појединим станицама. Зато је значајно да приликом јавног излагања учешће узме што већи број наших суграђана.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 + 3 =