Znanjem do posla

Нова прилика за стицање знања и праксе

Пројекат „Знањем до посла”, осмогодишњи партнерски пројекат две владе, Швајцарске и Србије, осмишљен да створи предуслове за брже запошљавање младих, објавио је позив за послодавце „Запослени по мери Вашег бизниса”.

У оквиру овог позива, пројекат пружа финансијску и техничку подршку послодавцима за организовање обука на радном месту за младе који траже запослење. Иначе, овај програм има три компоненте. Једна је брзо запошљавање младих, друга је подршка предузетницима и приватном предузетништву за примену једног швајцарског модела рада и учења младих кроз радну праксу и трећи сегмент тога су промене и новине у вези са образовањем. Поменути програм подршке олакшаће послодавцима процес избора, обуке (или припреме) и запошљавања нових радника.

− Пре свега, послодавци данас имају велики проблем са адекватном радном снагом, која одговара њиховом процесу производње, јер школски систем не прати увек све потребе привреде, тако да иако имате некога ко је образован за профил којим се ви бавите можете имати проблем да он не може да се уклопи у ваш производни процес. Конкретно, кроз овај програм, послодавци имају бесплатну стручну подршку у проналажењу одговарајућих полазника. У оквиру групе младих са којима иначе ми радимо категорија су млади од 15 до 35 година − оцењује Снежана Павковић, директорка „Тимочког клуба”. 

Са циљем побољшања положаја младих на тржишту рада Србије кроз модернизацију политика запошљавања и оспособљавање младих за тражене послове, пројекат „Знањем до посла” спровешће програм обуке на радном месту и у нашем округу, а локална подршка послодавцима у Алексинцу је Тимочки клуб” из Књажевца.

− Локални брокери, као што је ‘Тимочки клуб’ су ту да послодавцима представе цео програм, разјасне им све елементе, објасне им која су све документа потребна, шта су све њихове обавезе, шта су обавезе програма, да им понуде могућност да заједно пронађу кандидате на тржишту рада. Наравно, локални брокери не учествују у селекцији. Они само врше процену капацитета и бирају потенцијалне кандидате за почетак програма обуке, а коначну одлуку о томе доносе сами послодавци − истиче директорка Павковић. 

Znanjem do posla
Извор фотографије: znanjemdoposla.rs 

Послодавци заинтересовани за организовање обуке на радном месту могу да попуне и поднесу пријавни формулар посредством платформе СмартМЕ или да контактирају локалног партнера пројекта у Књажевцу користећи контакт податке који се налазе на интернет страници пројекта.

Пријаве заинтересованих послодаваца ће се примати до утрошка расположивих средстава, а најкасније до 31. марта 2021. године. Оцена поднетих пријава вршиће се на месечном нивоу.
Смернице за подносиоце и формулари за пријављивање могу се преузети са интернет странице пројекта www.znanjemdoposla.rs/poziv-za-poslodavce/.

Циљ пројекта „Знањем до посла” је повећање запошљивости и запошљавања младих и посредно бржи, одрживи и инклузивни економски развој Србије. Идеја пројекта је да подстакне, подржи и понуди модел трајне сарадње локалних самоуправа, школа, организација цивилног друштва и привредних субјеката како би се младима пружила могућност да науче оне вештине које се траже на тржишту рада и тако лакше дођу до посла.

Иначе, током прве фазе пројекта обуке на радном месту кроз 61 пројекат прошло је 1,055 младих, а помоћ на путу до посла добило је и још 350 младих из теже запошљивих група. У спровођењу обука на радном месту учествовало је 128 компанија и 30 партнера како из јавног сектора, тако и из цивилног друштва.

Извор фотографија: znanjemdoposla.rs

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − fifteen =