На седници општинске владе усвојен Елаборат о „Магни”, градња фабрике све извеснија

Чланови општинске владе су на данашњој седници разматрали неколико значајних докумената за функционисање локалне самоуправе и за економски развој ове средине. Најзначајнија данашња одлука Општинског већа општине Алексинац је усвајање Елабората о оправданости отуђења грађевинског земљишта у јавној својини општине у делу радне зоне „Кукиш”. Овај документ предвиђа да се инвеститору „Магна Ситинг д.о.о. Оџаци” без накнаде уступе три катастарске парцеле, површине око 3,2 хектара, поред старог ауто-пута, где ће ова фабрика за производњу компоненти у аутоиндустрији подићи нови погон.

Образлажући оправданост уступања земљишта, начелник Одељења за привреду у Општинској управи Далибор Марковић казао је да је вредност тог земљишта нешто више од 31 милион динара, а да би локална самоуправа по разним основама од новог привредног субјекта за пет година његовог рада остварила приход од скоро 102 милиона динара. Уз то „Магна” се обавезала да запосли минимум 700 радника.

Након што је добио зелено светло, овај Елаборат проћи ће и јавну расправу у којој ће грађани и остали заинтересовани моћи да дају примедбе и сугестије у року од осам дана, а затим ће се о њему изјаснити и локални парламент, односно Скупштина општине Алексинац. Након тога, коначну одлуку о судбини земљишта у општинској својини даће Влада Републике Србије.

Већници су једногласно усвојили и извештај о оствареним приходима и расходима у буџету општине Алексинац за првих шест месеци ове године из којег се види да и финансијски није било једноставно функционисати у периоду када је приоритет био борба у спречавању ширења вируса корона. Остварени приходи су око 43 одсто од годишње планираних, а у истом периоду расходи су нешто мањи пошто су планирани пројекти и финансијски реализовани са 30 до 40 одсто. Закашњење у давању из буџета највише се осетило у области културе и спорта што је и разумљиво на основу околности у којима су ове области функционисале. Оно што је најбитније буџет је ликвидан и она приоритетна плаћања редовно извршава.

Општинско веће је усвојило и неколико одлука у вези са радом Предшколске установе „Лане”, па ће у наредној школској години ова установа своје активности обављати у 50 група. Нове групе биће оформљене у Јаковљу и Вукањи, као и још једна целодневна у објекту смештеном у Мишићевој. Због недовољног броја заинтересованих ове године неће бити групе у Краљеву и једне четворочасовне у просторијама Алексиначке гимназије.

Пред члановима општинског већа нашли су се и тромесечни извештаји о раду јавних предузећа који су усвојени без дискусије. Сва три алексиначка предузећа исказала су губитке из различитих разлога који су утицали на њихово негативно пословање у првих шест месеци. Због ситуације и дешавања у вези са вирусом корона и нешто слабије наплате „Комуналне услуге” су исказале губитак од око три милиона, а „Водовод и канализација” око пет милиона динара. Јавно предузеће за путеве и стамбено комуналну делатност општине Алексинац је, осим са короном, имало и проблеме са временским приликама јер је у зимском периоду због слабих снежних падавина изостало њихово ангажовање у значајнијем обиму. Путари су за тај период забележили губитак од око 4,8 милиона динара. На седници оштинске владе, осим што је представница путева рекла да су им очекивања да у наставку године већим ангажовањем надокнаде настали дефицит и годину заврше позитивним билансом, није се чуло да ли ће се губици одразити на услуге које јавна предузећа пружају грађанима.

И на данашњем заседању Оштинског већа било је речи о вансудском поравнању са грађанима који су претрпели штету због уједа паса луталица. Овог пута подржана су два решења којима ће оштећењим особама бити исплаћено по 33 хиљаде динара. Подносиоци захтева су из Брадаца и Прћиловице.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − 9 =