У околини Алексинца: Не напуштају традицију, подижу се нови виногради

Информације које добијамо од наших читалаца указују да гајење винове лозе на подручју општине Алексинац, некада значајног виноградарског рејона, није потпуно исчезло, односно пропало. Драган Јовановић Лера из Грејача нам је послао фотографије како су 21 виноградар и љубитељи вина из Великог Дреновца, са комшијама из Грејача и сада нишког Суповца обележили еснафску славу Светог мученика Трифуна, заштитника виноградара и поља.

Како нам јавља Јовановић, прослава је почела у Цркви „Света Петка“ у Великом Дреновцу литургијом коју је служио свештеник Црквене општине Грејачке јереј Новица Илић и настављена је традиционалним обиласком винограда и зарезивањем лозе што је том приликом учинио Велизар Стојадиновић, познати резач, родом из виноградарског краја Доњег Матејевца.

− Орезану винову лозу вином је прелио свештеник Новица Илић и том приликом обиђени су виногради фамилије Стојановић: Витомира, Зорана, Србобрана и Живорада, те Братислава Митровића и Животе Јованоића. Колачар – домаћин овогодишње виноградарске славе био је Зоран Стојановић Шотар који је заједно са виноградаром Славољубом Павловићем Бајчетом у црквеној кући организовао ручак за госте. Наредни колачар и домаћин окупљања виноградара овог подјастребачког краја, некада познатог по вишехектарским виноградарским планатажама све до Сухотна, је Славољуб Антић Кана из Великог Дреновца − написао је овај читалац.

Јовановић нас је и детаљно обавестио о напорима ових виноградара да повећају површине под виновом лозом и у том циљу успоставили су сарадњу са Виноградарским центром у Нишу и Одељењем за пољопривреду Општинске управе општине Алексинац.

− Радује чињеница да је од прошле године до ове славе обновљено неколико винограда и да је у припреми подизање нових засада винове лозе, углавном прокупцем и темјаником, као аутохтоним српским сортама, али су присутне и сорте вранац, афус али, хамбург, ризлинг и кардинал − наглашава у послатом мејлу овај пратилац портала.

Он је указао и на још две важне информације. У току ове недеље пристижу прве количине нових садница лозе, па се очекују и нове површине под овом племенитом воћном врстом, а у плану је и званична регистрација удружења виноградара. 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 1 =