Niško pozorište umesto Srpskog narodnog pozorišta na Festivalu prvoizvedenih predstava

Pripremila Miljana Miletić

Festivalski odbor „Prvoizvedenih predstava” na današnjoj sednici je usvojio takmičarski repertoar koji je doživeo izmene u odnosu na prvobitni predlog pošto je ansambl Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada sa predstavom „Duh koji hoda” iz tehničkih razloga otkazao učešće, pa će se u zvaničnom programu Festivala naći komad  „Gde je nestao Harms“ Niškog narodnog pozorišta.

Pozorišni komad  „Gde je nestao Harms“ govori o slučaju ruskog avangardnog književnika Danila Harmsa. Rađen po tekstu domaće autorke Mile Mašović Nikolić, proglašen je najboljom predstvom specijalnog pograma na ovogodišnjem pozorišnom festivalu Joakim Vujić u Gračanici.

Aleksinačka publika imaće priliku da uživa i u zanimljivom komadu „Voz“ u adaptaciji i režiji Voje Brajovića, a po delu američkog pisca Kormaka Makartija. Ovo je inače prva režija glumca Vojislava Brajovića, koji tumači jednu od uloga u ovoj duo drami, dok je druga uloga poverena glumcu Sergeju Trifunoviću.

I Šabačko pozorište biće jedan od učesnika na Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu sa svojom predstavom „Revizor za jugoistok”. Ova predstava rađena je po dramskom tekstu Svetislava Basare, a režiju potpisuje Marko Torlaković, mladi reditelj iz Beograda.

„Valjevska bolnica“, predstava koju će posetioci aleksinačkog pozorišta moći da vide ovog novembra, rađena je prema trećem tomu romana Dobrice Ćosića „Vreme smrti“, a u režiji Savenka Saletovića. Ovaj pozorišni komad pripreman je povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata i Valjevske bolnice, a glavna uloga poverena je glumcu Marku Živiću.

Na Festivalu prvoizvedenih predstava biće izvedena i predstava Beogradskog dramskog pozorišta „Moje dete“ u režiji Ane Đorđević, a po tekstu Stojana Srdića. U ovoj savremenoj dramskoj pripovesti o teskobnim životima u romskim zajednicama zaigraće između ostalih Andrej Šepetkovski i mlada glumica Jelisaveta Orašanin.

Organizacioni odbor festivala je usvojio predlog da nagrada za najbolji dramski tekst ubuduće nosi naziv Slobodan Selenić, u čast poznatog srpskog pisca i jednog od idejnih tvoraca ovakve vrste festivala. Inače, od prošle godine nagrada za najboljeg mladog glumca nosi naziv po osnivaču aleksinačkog Festivala prvoizvedenih predstava Dušanu Duki Jovanoviću.

Festivalski odbor je odlučio i da cena ulaznica bude na prošlogodišnjem nivou, pa će komplet za balkon koštati 1000 dinara, od 6. do 11. reda 1500 i od 1. do 5. reda 2000 dinara. Pojedinačna cena ulaznica za balkon je 200 dinara, od 6. do 11. reda 300, a od 1. do 5. ulaznica će koštati 400 dinara.

Kako je ovogodišnjom poveljom festivala nagrađen poznati dramski pisac Duško Kovačević, u periodu trajanja festivala posetioci će moći da pogledaju i izložbu koja je posvećena njegovom radu i stvaralaštvu.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − ten =