Ни Нишлије ни Алексинчани не знају довољно о Апелима

У Арт галерији Центра за културу и уметност синоћ је одржано предавање о породици чувеног индустријалца, Аустријанца Јована Апела, који једавне 1865. године у нашем граду подигао најпре прву пивару, а потом на Алексиначком Руднику и први угљенокоп у овом делу Србије.

Предавач је био историчар из Ниша Славољуб Станковић Тале, који је на основу дугогодишњих истраживања породице Апел објавио више научних радова. Станковић је нагласио велики значај ове породице за развој алексиначке и српске привреде, али и чињеницу да се о члановима породице још увек недовољно зна.

̶ До сада сам објавио три рада о Апелима  ̶  каже у разговору за наш портал Славољуб Станковић Тале.  ̶  Први је био за један зборник још 2008. године, а посебно вредан рад по свима мерилима је био онај који сам управо обавио поводом 500 година од помена имена Алексинца. То је био скуп од трећег септембра 2016. године и морам да похвалим колеге из Алексинца. Био је то квалитетан скуп са три учесника из Русије, ту је било и четворо, петоро колега који су пореклом Алексинчани а живе у Београду и окупили смо се још нас десетак који смо радили неке личности. Ја сам до сада истраживао породицу Апел, али да кажем да сам радио делимично и породицу Кнез Милојковића, пошто су, нажалост, и они прилично запостављени и нису озбиљније обрађени. За Српски биографски речник Матице српске обрадио сам две личности из породице Кнеза Милојковића. Апел је свакако најзначајнија индустријска породица на југу Србије, па би требало да у Алексинцу и Нишу, не понешто, него да много више знамо о тој породици  ̶  наводи наш саговорник.

Овом приликом Станковић је истакао да припрема научни рад за Московски универзитет, а тема је ангажовање породице Апел у области спорта.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 1 =