Несметано учење и од куће уз таблет рачунаре и бесплатан интернет

У Мултимедијалној сали Основне школе „Вук Караџић” у Житковцу јуче је реализован пројекат „Подршке ученицима ромске националности у превазилажењу последица пандемије ковид-19 у образовању”. Пројекат помоћи при образовању ученика из угрожених средина, посебно из ромских заједница, обухватао је набавку 20 таблета које су јуче уручиле представнице покрета Опре Рома Србија, а користиће их ученици ове осмолетке.

− Ученици који нису били у могућности да похађају онлајн наставу, сада ће имати прилику да прате ту наставу. Уз таблете додељене су им и СИМ картице, са којих ће користити интернет за потребе школе, за време коришћења таблета, потпуно бесплатно – рекла је Андријана Микуловић, Тим лидер Opre Roma Srbija из Алексинца.

Овом донацијом, ученици ће моћи да прате наставу и буду у току са тренутним градивом. Овим пројектом реализована је набавка за још 9 градова и места у Србији и тиме је обухваћено око 300 ученика.

Фондација за отворено друштво и покрет Опре Рома Србија у сарадњи са донатором, Фондом за образовање Рома (Roma Education Fund), реализацијом овог пројекта одговорили су на изазове у образовању са којима се ромске породице суочавају у новонасталој ситуацији, односно пандемијом вируса корона.

− Ученици ће имати и менторску подршку, уколико им је потребна и моћи ће да се обрате локалним активистима из нашег покрета. Подељен им је и школски прибор и брошура за ученике осмог разреда, будуће средњошколце и путем тих брошура могу да се информишу о афирмативним мерама, како могу да их користе и за које врсте стипендија такође могу да конкуришу за њих – додала је Андријана.

У августу је реализована и летња школа, у трајању од две недеље. Ђаци су кроз овај вид допунске наставе могли да надокнаде пропуштено градиво из српског језика, математике, хемије и биологије.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − nine =