Opština Aleksinac

„Neozbiljni” opštinari ili „zlonamerni” novinari

Jedna juče objavljena informacija na Fejsbuk stranici Opštine Aleksinac, preneta i na nekim aleksinačkim portalima, više u vidu zapisnika nego medijskog sadržaja, o usvajanju predloga Odluke o utvrđivanju radnog vremena trgovinskih, zanatskih i ugostiteljskih objekata na teritoriji opštine Aleksinac bila je povod za pisanje pojedinih niških medija o tome kako Aleksinac nasuprot celoj državi produžava radno vreme ovih objekata, ia0ko su republički i opštinski štab svojim odlukama ograničili radno vreme. I neki aleksinački portali, koji nisu zvanično mediji, preneli su ovakve napise.

Danas je nastavljeno objavljivanje takvih napisa u kojima se sugeriše da je donešena odluka da kafići rade duže, koja će se primenjivati kada bude bolja epidemiološka situacija. Tako ostaje utisak da Aleksinčani teraju neki svoj ćef i ne haju za virus korona.

Radi istine i informisanja građana opštine Aleksinac tačno je da je ovaj dokument bio na sednici opštinske vlade, ali on još nije pravnovažeći jer konačnu reč daje opštinski parlament. Kada će se on naći na dnevnom redu Skupštine opštine Aleksinac za sada se ne zna. Da bi ova odluka mogla da se primenjuje nakon usvajanja u lokalnoj skupštini mora da bude objavljena i Službenom listu opštine Aleksinac. Toliko o njenoj pravnoj snazi.

A o samoj suštini odluke najbolje se može zaključiti iz demanta povodom ove informacije koju je Opština Aleksinac, sa potpisom predsednika opštine Dalibora Radičevića, dostavila zainteresovanim medijama.

U tom dopisu se napominje da se donošenjem ovakve Odluke usaglašavaju pojedine odredbe sa važećim zakonskim propisima, pre svega Zakonom o trgovini i Zakonom o ugostiteljstvu, a da su svi subjekti obavezni da poštuju propisano radno vreme od strane Republičkog kriznog štaba i Štaba za vanredne situacije opštine Aleksinac.

A šta kaže navodno još nevažeća sporna Odluka. U članu 6. definiše se radno vreme do 24 časa, a vikendom do 1 čas. Već u članu 16. kaže se da Štab za vanredne situacije i drugi nadležni organ u skladu sa zakonom, može svojim aktom da odredi drugačije radno vreme. U pomenutom opštinskom dopisu ističu se promene koje bi trebalo da nastanu na osnovu člana 17. „Nadzor nad sprovođenjem ovih odredaba vrši će Odeljenje za inspekcijske poslove – komunalna inspekcija Opštinske uprave opštine Aleksinac, što do sada nije bilo slučaj, već je bilo samo u nadležnosti republičke inspekcije”.

I da skratimo priču. Aleksinac nije sredina u kojoj živi neki „neozbiljan” i „zatucan” narod, već kao i u drugim gradićima građani su takođe, zabrinuti za posledice virusa korona i te kako prate šta se dešava u široj zajednici. A što se tiče lokalne vlasti oni imaju svoje službe koje treba da štite njihove interese. Dobro je što su reagovale ovi dopisom, ali očito nedovoljno.

Umesto objašnjenja trebalo je da traže demant po Zakonu o javnom informisanju i medijima, a ne da šalju objašnjenja ili odgovor, kako su već naslovili tekst. A možda smatraju da informacija nije netačna. To je njihov problem.

I da završimo u šaljivom tonu ništa ova odluka ne važi dok je Neša ne potpiše. A kada će sadašnji predsednik Skupštine opštine Nenad Stanković da je uvrsti u dnevni red videćemo. Da mu političko iskustvo i „nadmudrivanje”, pa i sa medijima, ne nedostaje, u to ne sumnjamo.

Jedan komentar

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

16 + twenty =