Неколико савета за заштиту воћњака

Током зимских месеци у младим засадима воћа, поред великих мразева, штету наносе глодари и срне. па је у овом периоду потребна примена заштите од ових животиња.

Заштита младих воћака од глодара и срна се ради да би се сачувала кора, гране и корен и тако обезбедио опстанак садница, а када је реч о глодарима, најчешћ штету на воћу праве мишеви и зечеви.

Мишеви презимљавају у набацаним гомилама траве и сена, али и у стајском ђубриву које треба унети у земљу фрезом. Траву која служи као малч око садница преко зиме треба склонити, ако је дебео слој.

Најбоља заштита од зечева и срна је ограђивање воћњака плетеном жицом, али је то и јако велика инвестиција. Против зечева који наносе штету тако што гуле кору и одгризају гранчице могу се применити неколико мера заштите. Убуђала свињска маст, или лој се загреје и дода се рибље брашно око 2 кг, затим се та смеса мало намаже на саднице, свеже орезане гране се разбацају по воћњаку па зец њима одгриза пупољке и тако не дира саднице, старе вреће од кромпира, лука, купуса се поставе око саднице па вежу рафијом, залепе браон траком и слично. На дну треба да належе на земљу. Као најефикаснија мера се показало постављање заштитне мрежице око садница. Боља је мрежица беле боја која је крућа од плаве мекане.

Као заштита од срна такође постоји пар метода, мање више проверених, од којих је једина сигурна подизање ограде око воћњака. Ограда мора бити виша од 2 метра, препоручује се и једна бодљикава жица на врху, као и једна при земљи која служи против провлачења зечева.

Људска коса такође одбија срнећу дивљач. Скупи се коса и стави у чарапу и окачи о воћку. Везивање CD/DVD дискова за грану воћке, диск се окреће, бљешти и издалека плаши дивљач. Пластичној кеси се искида дно па се веже за дебло саднице или по ободу воћњака. Од пластичне флаше се направи ветрењача која производи звук који плаши дивљач, a може да се трака од VHS касета за видео рекордере развуче по воћњаку.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − ten =