Nedelja mobilnosti: Aleksinčani su za biciklističke i pešačke staze

Zdrav život i unapređenje ekologije u sredinama gde živimo su značajne za građane Aleksinca. To bi se moglo zaključiti imajući u vidu učešće naših sugrađana u današnjim aktivnostima tima koji sprovodi akciju obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti opštine Aleksinac. Na štandu ispred Doma kulture pretežno stariji građani su iskoristili priliku da besplatno provere pritisak i nivo šećera u krvi, uz mogućnost da dobiju stručni savet kako da sebi obezbede zdrav i pre svega funkcionalan život. Koliko je bilo interesovanje pokazuje i formirani red ispred punkta.

 

Još bolji odziv je bio za učešće u anketi o neophodnosti izgradnje i uređivanja pešačkih i biciklističkih staza u gradu. Prema rečima Gordane Milovanović, rukovodioca tima, odziv svih dana kada je rađena anketa je veliki, što ukazuje da je ova tema aktuelna kod stanovnika Aleksinca.

Ovo nije iznenađenje, jer stvaranje ovih staza je značajno za vođenje zdravog života. Stručnjaci kažu, što je i navedeno u brošuri koja je danas deljena, pola sata hodanja, trčanja, igre i vožnje bicikala, poboljšava mentalno zdravlje i fizičku kondiciju. A smanjenjem korišćenja automobilskog prevoza, smanjuje se zagađenje vazduha izduvnim gasovima što pozitivno utiče na čistiji vazduh.

Ovogodišnja nedelja mobilnosti održava se pod sloganom „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!ˮ Opština Aleksinac je do sada učestvovala u jednodnevnim aktivnostima, dok je ove godine prvi put učesnik Evropske nedelje.

Današnje aktivnosti su sprovedene u saradnji sa Crvenim krstom Aleksinac i Domom zdravlja Aleksinac.

Jedan komentar

  1. Treba napraviti bicillisticku stazu od moravskog mosta do barskog mosta u zitkovcu, a potom i trim stazu sa klupicama i spravama za vezbanje iza motela Bosforus duzine oko 3 km.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × three =