paljenje

Не одричемо се старих навика

Како је приведена крају овогодишња жетва и убирање летине, све је више пожара на отвореном. Високе температуре последњих дана осушиле су стрништа, па није ретка појава спаљених парцела. Са порастом дневних температуре ватрогасци очекују и повећање броја пожара.

Статистика је у односу на исти период прошле године иста, за разлику од минулих година када су ватрогасно-спасилачке јединице током лета дневно биле ангажоване на локализовању и гашењу пет до шест пожара дневно.

Да ли је смањени број паљевина резултат повећаног броја едукација, пре свега деце у школама и подигнуте свести или још није сезона за агротехничке мере којима сметају жетвени остаци, а које пољопривредници спаљивањем уклањају, још остаје да се види. Осим што паљење наноси штету самим пољопривредницима, јер нарушава плодност земљишта, оно уништава и животињска станишта. Чести су апели Удружења ловаца да се не пале жетвени остаци, јер се тиме десеткују младе јединке пре свега зечева и фазана.

Иначе, по закону је лице које изазове пожар дужно да ватрогасно-спасилачкој јединици надокнади трошкове интервенције. Новчана казна за физичко лице износи 10 хиљада динара, а за правно од 300 хиљада до милион динара.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 + nine =