Ко уједа сељаке, градске или сеоске луталице?

Ујед паса луталица и новчана надокнада оштећеним особама, или стручно казано закључивање вансудског поравњања, је стална тема седница општинске владе. На јучерашњем заседању Општинског већа општине Алексинац пред члановима овог тела нашло се осам захтева. Статистички гледано, од осам уједа, седам се догодило особама које имају пребивалиште на сеоском подручју. Такав тренд је забележен у последњих неколико месеци. Подаци још указују и да од осморо оштећених особа, седам су женског пола и само је један мушкарац. Као што смо већ писали, они ће појединачно добити по 33 хиљаде динара надокнаде.

Да ли у овом случају статистика ствара лажну слику да је више паса луталица на сеоском подручју или да је тамо већих злоупотреба у смислу да се пријављују и уједи паса који имају власника, на основу горе изнетог се не може закључити. Јер у доступној документацији, која долази на седнице Већа, нема података о месту где се догодио инцидент, већ само места становања оштећених лица. Тако да се не може сазнати да ли су грађани са сеоског подручја на мети урбаних паса када дођу до града, или их „цапне” сеоска луталица или случајно комшијски кера. Особе са којима је постигнуто вансудско поравњање на основу јучерашњих захтева су из Прћиловице, Лужана, Бовна, Доњег Сухотна, Добрујевца, Житковца и Алексинца.

Из буџета се издваја и за смештај паса луталица у азилу. А тај смештај подразумва и гранулирану храну и остале ветеринарске прописе. То све указује да пореске обавезнике, односно буџет локалне самоуправе, проблем паса луталица доста кошта.

Зато је неопходно извршити свеоубухватну анализу и искористити законски простор, који је, додуше веома мали, да се смање издвајања из општинске касе, односно да се плаћају само неопходни трошкови и јасно доказани уједи паса луталица. Јер, сваком озбиљном грађанину је јасно да проблеми са вирусом корона неће нестати преко ноћи, а то ће се одразити и на пуњење и трошење локалног буџета.

2 коментара

  1. Treba cipovati sve pse i registrovati sve koji imaju (pse i mačke), zakonski ih naterati da ih vakcinisu i imati evidenciju da li se stene i onda je lako otkriti ko je bacio neduzno kucence ili mace.Ne mogu da shvatim da na separaciju u Cicini ima desetak kuceta koje hrane radnici separacije i koji nocu cuvaju tu istu separaciju , jedan od njih ujede kupca ili slucajnog prolaznika ribolovca i onda se od opstine naplati novac kao da ga je ujeo pas lutalica. Mogu li takvi psi biti lutalice. Po meni ako ga hranis i on spava ispred tvoje kuce ili dvorista onda je tvoje nije vise lutalica.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten + nineteen =