Заменик градоначелника Ниша Милош Банђур о могућим ковид болницама

Иако се надамо да до најгорег сценарија неће доћи морамо бити спремни на сваку ситуацију, поручује заменик градоначелника Ниша Милош Банђур. Он очекује да ће мере Владе и Градског штаба допринети да се епидемиолошка ситуација побољша, али уколико буде потребно биће отворене и ковид болнице.

Гостујући у програму регионалне телевизије „Белами”, заменик градоначелника Ниша Милош Банђур изразио је наду да до најгорег сценарија неће доћи када је у питању вирус корона, али је поручио да морамо бити спремни на сваку ситуацију. Иако очекује побољшање ситуације он је казао да уколико буде потребно биће отворене и ковид болнице, наводећи њих неколико.

– Када буде дошло време и Зеленгора и Радон у Нишкој Бањи могу да буду ковид болнице, али пре тога Специјална болница за плућне болести у Сокобањи. Значи не ради се само о болници која мора да буде на територији града Ниша, него на територији коју покрива Клинички центар у Нишу. Јер је све то јединствена територија у смислу збрињавања у Клиничком центру. Тако да људи из Клиничког центра, Министарства здравља, активно и интензивно раде на томе да се пронађе и припреми најбоље могуће објекат за ту сврху са довољним капацитетом, а да се при томе не поремети рад нековид здравства. Рецимо не можемо да иселимо гинекологију или акушерство да би сада сместили ковид пацијенте.

Он је најавио и план стављања у функцију некадашњег здравственог објекта у Кнез Селу, у околини Ниша. Наводно Клинички центар и град формирали су тим који ће у сарадњи са Војском Србије анализирати реконструкцију клинике у Кнез Селу.

– Мислим да су две пројектантске куће ангажоване да се направи пројекат реконструкције ове клинике. То је нешто што би било најјефтиније и за државу, а уједно нуди неких 400 до 500 места. Та клиника је иначе била клиника за плућне болести. Она се налази на изузетном месту у боровој шуми, на чистом ваздуху. Имала је и има све оне ресурсе које треба да има једна клиника за лечење плућних болесника, тако да је ту напуштену зграду некако лакше оспособити него из темеља правити нову зграду за ту намену. То је била наша идеја и идеја одређених лекара наших стручњака, али и идеја нас који радимо у граду и знамо за тај објекат тамо.

Интересантно да овај нишки челник гостујући јуче у програму телевизије „Белами” није поменуо Општу болницу Алексинац као могућу ковид болницу када се капацитети у Клиничком центру попуне.

Фотографије: Скриншот/www.belami.rs

 

Један коментар

  1. Pa bolje je da se otvore sve te ustanove a ne ovako da jedan pozitivan sa koronom ode na kucno lecenje sa dva,tri, pet i vise clanova domacinstva koji se slobodno krecu i sire virus.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − 4 =