Nazire se kraj zabrane prometa svinja

Izveštaj Stručno operativnog tima za zaštitu i sprečavanje od zaraznih bolesti i epidemije životinja se našao na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije opštine Aleksinac u kome za sada nema jasnog odgovora kada će biti ukunute restriktivne mere donete od strane nadležnih službi u cilju sprečavanja širenja Afričke svinjske kuge.

Kako je rečeno, Krizni štab na nivou regiona je prosledio pozitivan izveštaj Nadzornom odboru. Zato se ovih dana očekuje donošenje rešenja kojim bi se posle osam meseci zatvaranja stočnih pijaca na području opštine Aleksinac za prodaju svinja, kao i uopštene zabrane trgovanjem ovim životinjama, ukinula ova mera. Na ruku optimističkim nadanjima ide i činjenica da analize rađene ovih dana u nekim domaćinstvima nisu otkrile nove slučajeve ove zarazne bolesti.

Na osnovu odluke Kriznog štaba u prethodnom periodu urađen je monitoring kod svih gazdinstava na teritoriji opštine koja drže svinje. Kako je nedavno rečeno zdravstveno stanje je dobro, urađen je i određen broj briseva po protokolu i dobra je vest da su svi negativni.

Afrička kuga svinja na području naše opštine se pojavila u januaru u selima Mozgovo i Kraljevo, a zatim je bilo slučajeva i u samom Aleksincu. Iako je poslednji slučaj ove zarazne bolesti na području opštine Aleksinac zabeležen još 13. marta, još uvek od nadležnih republičkih službi nije proglašen kraj epidemije.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

4 − four =