Назире се крај забране промета свиња

Извештај Стручно оперативног тима за заштиту и спречавање од заразних болести и епидемије животиња се нашао на данашњој седници Штаба за ванредне ситуације општине Алексинац у коме за сада нема јасног одговора када ће бити укунуте рестриктивне мере донете од стране надлежних служби у циљу спречавања ширења Афричке свињске куге.

Како је речено, Кризни штаб на нивоу региона је проследио позитиван извештај Надзорном одбору. Зато се ових дана очекује доношење решења којим би се после осам месеци затварања сточних пијаца на подручју општине Алексинац за продају свиња, као и уопштене забране трговањем овим животињама, укинула ова мера. На руку оптимистичким надањима иде и чињеница да анализе рађене ових дана у неким домаћинствима нису откриле нове случајеве ове заразне болести.

На основу одлуке Кризног штаба у претходном периоду урађен је мониторинг код свих газдинстава на територији општине која држе свиње. Како је недавно речено здравствено стање је добро, урађен је и одређен број брисева по протоколу и добра је вест да су сви негативни.

Афричка куга свиња на подручју наше општине се појавила у јануару у селима Мозгово и Краљево, а затим је било случајева и у самом Алексинцу. Иако је последњи случај ове заразне болести на подручју општине Алексинац забележен још 13. марта, још увек од надлежних републичких служби није проглашен крај епидемије.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − six =