Наставља се Пројекат унапређења квалитета ваздуха

Према свему судећи, и у овој години грађани ће имати финансијску помоћ око замене старих котлова оним на еколошки прихватљивијим енергентима, а све у циљу смањења загађења ваздуха.

Крајем прошле седмице је у згради Палате Србија, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала уговоре са представницима локалних самоуправа за суфинансирање реализације пројекта смањења загађења ваздуха у Србији из индивидуалних извора у 2024. години, а како стоји на званичној страници алексиначке локалне самоуправе, уговор је испред Општине Алексинац потписала заменица председника општине Маријана Радивојевић.

На основу Јавног позива Министарства, а у циљу смањења емисије загађујућих супстанци, укупна средства за реализацију Пројекта износе 4 милиона динара, од чега Министарство и Општина учествују са по два милиона. Пројекат подразумева доделу субвенција за замену постојећих уређаја за грејање, уређајима на еколошки прихватљивије енергенте и односи се на домаћинства са територије општине.

Иначе, у 2023. години по Јавним позивима спроведеним у сарадњи са овим Министарством, у складу са донетим годишњим Програмом мера смањења загађења ваздуха, суфинансирана је замена укупно 53 индивидуална уређаја за грејање и то два котла на пелет и 51 котао на гас.

Извор фотографија: Општина Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six − five =