Наша општина погодно тло за археологију

Занимљиве чињенице могле су да се чују данас приликом представљања прелиминарних резултата археолошких истраживања Алексиначког поморавља које је рађено у протеклих десет година. Истраживања Археолошког института у Београду и Центра за културу и уметност у Алексинцу су показала да на простору Алексиначког поморавља можемо говорити о великом броју локалитета из различитих периода.

Након педесетак година, истраживања су настављена 2014. године на територији наше општине и то на локалитету Брадарац, где су пре три године отворене и прве сонде, а о њима је говорио виши научни сарадник Археолошког института Београд др Драган Милановић, који је поручио да треба да чувамо наше културно наслеђе.

− Треба да знамо где су локалитети из прошлости и да управо њихово познавање обогаћује нас данас и пружа нам многа сазнања која су рецимо са неким наступом модерне ере заборављена. Ми смо евидентирали преко стотину локалитета из различитих периода од каменог, односно од неолита па до средњег века, и управо припремамо једну монографију која ће се специјално бавити њиховим просторним распоредом, односом и географским условима који су били неопходни да би се уопште људи насељавали на тим местима − поручио је др Милановић.

Ова истраживања нам говоре о томе како се живело, зашто се тако живело, зашто су места за насеље у прошлости тако одабирана, и управо нам то, тај положај њихових локалитета указује на различите економске и друштвене аспекте који су у том периоду били битни, а са наступом модерних тековина многа од тих сазнања се губе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 + eighteen =