Бертолини и Радичевић: Задовољни Зеленом пијацом, на реду „Липовац”

Шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији Никола Бертолини, данас је у посети Алексинцу. Након разговора са представницима невладиних организација, организованим у овдашњем Каритасу, овај представник Европске уније обишао је Зелену пијацу, у жељи да види у каквом је стању објекат који је 2019. завршен већим делом средствима из европских фондова.

Преко развојног програма ЕУ ПРО, уз партнерску подршку Владе Републике Србије, за алексиначку пијацу Европска унија је тада определила 150 хиљада евра, док је из локалног буџета издвојено 40.000 евра.

Председник општине Алексинац Далибор Радичевић је у изјави за медије истакао да је у протеклом периоду реализовано преко десет пројеката уз финансијску помоћ Европске уније, али да по обиму, предстојећа реконструкција Установе за одмор и рекреацију деце „Липовац”, финансијски вредна је скоро као сви остали пројекти.

Укупна цена тих радова је 618.629 евра, од тога ЕУ ПРО Плус суфинансираће са 381.983 евра, а остатак од 236.646 евра обезбедиће се из других извора.

Како је објаснио председник Радичевић, ново рухо „Липовца” ојачаће туристички потенцијал тог дела општине и допринеће укључивање дела тамошњег становништа у привредним активностима.

− Пројекат који смо радили заједно, Општина Алексинац у сарадњи са Установом „Липовац”, води управо рачуна о томе да ми немамо у току 12 месеци децу увек, него ће се користити установа за изнајмљивање у комерцијалне сврхе. И то је и један од разлога што ћемо, очигледно, смањити капацитет установе, али побољшаћемо и квалитет услуге − рекао је први човек алексиначке локалне самоуправе.

Шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији Никола Бертолини изразио је задовољство, казавши да је веома радостан што је први пут у посети општини Алексинац.

− Јако сам позитивно изненађен начином на који се пројекти спроводе код  вас. Алексинац је изузетно важна општина за цео југ Србије. Европска унија подржава југ Србије кроз много пројеката. За крај, морам да кажем да, сваки пут када дођем на југ, увек се подсетим колико је важно видети живот на делу и колико је важно проверити, опипати парадајз, упоредити га са парадајзом у Лебану, у Великој Плани, и овде. То су неке ситне ствари које чине живот леп – изнео је своје утиске овај гост.

Интересантан је био и одговор господина Бертолинија на наше питање шта би он још урадио да је управник наше Зелене пијаце.

− Не бих ништа. Све је чисто. Кров је на месту. Места има за све. Не знам колико можда има воде на располагању закупцима тезги али ово мени све изгледа врх – био је његов кратак одговор.

Гост из Европске уније је напоменуо да је неопходно да постоји регионална развојна политика која тренутно не постoји како би се помогло таквим срединама као што је Алексинац, јер донацијама из Европе не може да се задовоље све локалне потребе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × five =