korona virus

Narednih sedam dana presudni za širenje virusa

Događaji oko trnjanske škole nakon ekskurzije u Novom Sadu su nas još jednom podsetili da smo daleko od situacije kada ćemo virusu korona reći zbogom. Teško ga je pozdraviti i sa doviđenja. Broj zaraženih koji se dovode u vezu sa ovim dešavanjima je porastao, jer su otkriveni novi slučajevi. Trenutno je virus zabeležen kod 5 radnika i 9 učenika osnovne škole u Trnjanu.

Novi podaci koji stižu do epidemiologa ukazuju na to da se virus kod školaraca pojavio i pre ekskurzije, a da je ovo putovanje bilo samo dobra prilika da se on širi.

− Osmaci ove škole su 1. jula imali drugarsko veče, 3. jula su popunjavali liste želja za upis u srednje škole, čemu je prisustvovao i veliki broj odraslih, dok su na ekskurziju išli tek 5. i 6. jula. Prvi pozitivni počeli su da nam se javljaju dva-tri dana nakon ekskurzije, što je vrlo kratko vreme za inkubaciju, tako da je 99 odsto da su se zarazili na prethodna dva događaja. Osim toga, među pozitivnima ima i dece koja nisu išla na ekskurziju – napominje epidemiolog dr Rodoljub Živadinović.

Prema dostupnim informacijama svi đaci kod kojih je potvrđen virus imaju lakše simptome.

Prave razmere širenja virusa znaće se po mišljenju epidemiologa dr Rodoljuba Živadinovića za pet do sedam dana. Da bi se sprečilo dalje širenje virusa i razbuktavanje epidemije u opštini Aleksinac, ovaj epidemiolog je već ranije više puta apelovao na sve meštane Trnjana da se naredne dve do tri sedmice uzdrže od bilo kakvih kontakata sa susedima bez obzira da li njihovo dete ima ili nema simptome.

Jedan komentar

  1. I je l’ vi to hoćete da nam kažete da je tih 9 učenika veća bezbednosna opasnost po našu opštinu od vašara koji ste dozvolili da se održi?

    Jer nekako je teško poverovati u to.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

ten + sixteen =