korona virus

Наредних седам дана пресудни за ширење вируса

Догађаји око трњанске школе након екскурзије у Новом Саду су нас још једном подсетили да смо далеко од ситуације када ћемо вирусу корона рећи збогом. Тешко га је поздравити и са довиђења. Број заражених који се доводе у везу са овим дешавањима је порастао, јер су откривени нови случајеви. Тренутно је вирус забележен код 5 радника и 9 ученика основне школе у Трњану.

Нови подаци који стижу до епидемиолога указују на то да се вирус код школараца појавио и пре екскурзије, а да је ово путовање било само добра прилика да се он шири.

− Осмаци ове школе су 1. јула имали другарско вече, 3. јула су попуњавали листе жеља за упис у средње школе, чему је присуствовао и велики број одраслих, док су на екскурзију ишли тек 5. и 6. јула. Први позитивни почели су да нам се јављају два-три дана након екскурзије, што је врло кратко време за инкубацију, тако да је 99 одсто да су се заразили на претходна два догађаја. Осим тога, међу позитивнима има и деце која нису ишла на екскурзију – напомиње епидемиолог др Родољуб Живадиновић.

Према доступним информацијама сви ђаци код којих је потврђен вирус имају лакше симптоме.

Праве размере ширења вируса знаће се по мишљењу епидемиолога др Родољуба Живадиновића за пет до седам дана. Да би се спречило даље ширење вируса и разбуктавање епидемије у општини Алексинац, овај епидемиолог је већ раније више пута апеловао на све мештане Трњана да се наредне две до три седмице уздрже од било каквих контаката са суседима без обзира да ли њихово дете има или нема симптоме.

Један коментар

  1. I je l’ vi to hoćete da nam kažete da je tih 9 učenika veća bezbednosna opasnost po našu opštinu od vašara koji ste dozvolili da se održi?

    Jer nekako je teško poverovati u to.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − three =