Наредних година Алексинац остаје без 13 лекара специјалистa?

Информација о обољевању од малигних тумора у општини Алексинац, у периоду од 2015. до 2018. године, нашала се на данашњој седници Савета за здравље. У првој години овог периода било је 255 новооболелих особа и то претежно мушкараца, 142, док је међу женама било 113 пацијенткиња. Следеће, 2016. године, забележен је пораст новооболелих и било их је 262, од тога 143 мушкараца и 119 жена. Већ наредне године, бележи се благи пад новооболелих, па је регистровано 257 пацијената, од којих 131 мушкарац и 126 жена. Прошле, 2018. године, пријављене су 183 новооболеле особе, а први пут су жене биле бројније од мушкараца, њих 94 у односу на 89 мушких пацијената.

По узрасним групама највише је особа старијих од 55 година. Код мушкараца ова опака болест најчешће напада плућа, простату и дебело црево, а код жена дојке и материцу.

Савету за здравље општине Алексинац предочен је и извештај о раду саветника за заштиту права пацијената у периоду од 1. јула до 30. септембра ове године. У том периоду пацијенти нису у значајној мери тражили услуге саветника, па су била само два приговора, по један на рад Дома здравља и Опште болнице. Оба су одбачена као неоснована. Овако мали број приговора може се тумачити двојако. Један је да је било мање жалби пацијената због летњег периода, али с друге стране постоји сумња и да људи немају поверења да се њихови проблеми могу решити на овај начин.

‒ Ја сам овде у извештају навео, у овом другом делу, навео да је нешто у задње време симптоматично, да људи долазе да се жале и траже савет и то свакодневно, или телефонским путем, или лично дођу за савет где их ја упутим која су им права, како да остваре та права. Aли, када им кажем да ли желите да поднесете приговор, људи одбијају истог тренутка. Да ли се то увукао страх у људе да не могу да остваре право на лечење, да ли је нешто друго, ја то не знам. Процените сами ‒ казао је саветник за заштиту пацијената Драган Михајловић, приликом образлагања извештаја.

Михајловић је понудио неко своје виђење ових појава, али се оградио да је то само његово мишљење и да није баш сигуран да је оно исправно.

‒ Мислим да има нешто тог страха. Мислим да има утицаја и ова измена закона где лекари могу да примају поклоне до одређеног износа. Тако да то су махом људи који немају те паре, да дају тај поклон, и претпостављам да их то спречава. Јер, ако ја не могу да поклоним нешто, питање је да ли ће тај када поднесем приговор да ме лечи уопште.

Пред члановима Савета за здравље нашли су се и извештаји алексиначких здравствених установа о броју лекара који у наредном периоду одлазе у пензију. Ове и следеће године биће пензионисана два лекара у Дому здравља, а оно што додатно забрињава је податак да до 2025. године Општа болница због пензионисања остаје без 13 лекара специјалиста. Неке од њих замениће млађе колеге које су сада на специјализацији, док се за друге тренутно не види решење. Таквој ситуацији допринела је забрана запошљавања и неодобравања специјализације у протеклих пар година.

Члан Савета из Опште болнице, др Сретен Вујошевић изнео је податак да је општина Алексинац обезбедила 2,8 милиона динара за израду пројекта центра за дијализу и да ће овај документ за месец дана бити завршен. Следи његово достављање Канцеларији за јавна улагања и након те процедуре, на пролеће следеће године, очекују се почетни радови.

Председница Савета за здравље Слободанка Јовановић предочила је да Фонд има уговор са Војном болницом у Нишу, тако да осигураници одређене специјалистичке прегледе и снимања могу да обаве тамо у краћем року него у Клиничком центру.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five + seven =