У алексиначким основним школама еколошка едукација све присутнија

Алексиначке основне школе све више пажњу поклањају едукацији ђака у области екологије и очувања животне средине. Од неколико акција, за које смо ми сазнали, издвојили бисмо две.

Ученици и наставници ОШ ,,Вожд Карађорђе” мајским излетом на Фазанерију, оживели су ово некада омиљено излетиште Алексинчана, али и после више од 20 година, традицију фазанеријских школских кросева .

          

– Деца су током једног потпуно испуњеног дана научила шта је леја, џомба, где је Паниче, а где Шуматовац. Разлику између пашњака, ливаде, видели њиву, шуму, богатство храстовог шумарка. Ученици су певали, играли, трчали, надметали се у играма без граница са неколико дисциплина, као што су ношење лоптице у кашици, скакање у џаку, тимско ношење лопте, вуча конопца и друго – објашњава просветна радница, једна од учесница ових дешавања.

           

А њихове нешто старије колеге, ученици петог, шестог и осмог разреда, из суседне школе „Љупче Николић” у оквиру Пројекта „Еколе верте”, у суботу 21. маја, су чистили подручје Логориште у близини Алексинца. Млади еколози, ђаци ове школе, су реализовали акцију прикупљања отпада. Кесе за смеће и заштитне рукавице обезбедила је овдашња локална самоуправа. Акцију су предводили наставници слободан Дамјановић, Гордана Миљковић и Ангелина Митровић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 5 =