Најбоље јело из Пробиштипа

Данас су на платоу испред Дома културе у Алексинцу, поводом 5. јуна – Дана општине, одржане „Вредне руке”, традиционална манифестација коју је седми пут заредом организовало Удружење грађана „Радиност”. На окупу су биле екипе тридесетак удружења жена из свих крајева Србије и једно из Северне Македоније, из Пробиштипа.

Бројни посетиоци могли су да уживају у укусима и мирисима праве домаће хране и пића и занимљивим рукотворинама вредних домаћица. И ове године није изостала хумана акција „Здрав доручак”, а ради се о прикупљању средства за лечење деце оболеле од рака. Ова акција реализована је у сарадњи са Удружењем „Вера, љубав, нада”.

Организатори такмичења наградили су по три најбоље пласиране екипе у четири такмичарске области – стари занати и производње хране, пића и меда.

Када је реч о старим занатима, жири је прво место доделио „Уникат дизајну” из Зајечара, друго је Удружење жена из Ражња, док се на треће место пласирало „Лицидерско срце” из Ниша.

У производњи традиционалних јела најбоља је екипа Удружења жена из Пробиштипа (Северна Македонија), испред Удружења жена „Хестиа” из Фекетића (општина Мали Иђош) на другом, и „Супер жена” из Тешице које су освојиле треће место.

У категорији пића, жири је оцењивао вина, ракије, сокове и чајеве и за победника прогласио Биљану Ђорђевић из Медвеђе код Деспотовца, друга је „Таштина кухиња” из Ражња, док се на треће место пласирала нишка фирма „Продужи живот” из Ниша.

По први пут ове године у конкуренцији за били су проивођачи меда. Према оцени жирија, најбољи мед изложио је Милош Ристић из Житковца, друго место припало је Урошу Димитријевићу из Доњег Крупца, а треће Драгану Стошићу из Ниша.

Изведен је и богат културно-уметнички програм, у коме су, поред осаталих, учествовали чланови културно-уметничких друштава „Сврљиг” из Сврљига и „Дејан Јовановић Деша” из Тешице. Одржана је такође и традиционална модна ревија.

Више фотографија можете погледати на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − ten =