Награђени афоризми на „Данима сатире” у Житковцу

„Направили су болнице у којима нема ко да ради, стадионе на којима нема ко да игра и путеве по којима нема ко да вози. Ако овако наставе, очекујем да ће ускоро направити и изборе на којима неће имати ко да гласа”. То је победнички афоризам Нинуса Несторовића из Новог Сада, коме је припала прва награда на петим Данима сатире „Павле Тончић”, који су завршени протекле суботе.

Жири је доделио и две друге награде, Горану Иванковићу из Љига за афоризам: „Неко лаже за медаљу. Понеко и за орден” и Драгутину Минићу Карлу из Београда, који је, поред осталог написао „Волим и ја Америку, мајке ми Русије”.

Прва награда – Нинус Несторовић

Да је међу 130 аутора из 15 земаља, колико је стигло радова на расписаном конкурсу, било вредних афоризама, указује и чињеница да су додељена три трећа места. Добитници су Васил Толевски из Скопља за афоризам: „Свака част Калигули! Он је творац политичког система у нашој земљи“, Весна Стојковић из Лесковац за рад: „Дајте ми награду…Поштено сам је платила!” и Марко Пајић из Ваљева, који је поручио: „У наредној реформи просветног система партијске књижице, треба изједначити са факултетским дипломама”. Специјална награда за најмлађег учесника припала је Јовани Глиџић из Ниша која је послала афоризам: „Ко у чуда верује, тај чуда и ствара. Ко свима верује, сигурно пропада !”.

Трећа награда – Весна Стојковић

Жири, у саставу књижевника, професор Драгиша Марковић и Срба Такић, док је трећи члан био Бранимир Вулић, самостални уметник, доделио је и 16 похвала и то Бојани Данчетовић, Марији Ранђеловић и Миодрагу Стошићу из Београда, Братиславу Костандинову из Крушевца, Веселину Милићевићу из Врбаса, Драгану Вугделићу из Андријевице у Црној Гори, Душану Мијајловићу Адском из Ниша, Живку Маџаревићу из Чачка, Живку Ђузи из Мркоњић Града. Добитници захвалнице су и Иво Мијо Андрић из Загреба, Марија Челебијева из Струмице, Марина Раичевић из Бора, Миодраг Л. Пејић из Бабушнице, Милан Живановић из Бајине Баште, Милан Пантић и Момир Васић из Зворника, Република Српска, Босна и Херцеговина.

Трећа награда – Марко Пајић

По одлуци фамилије, Награду породице Павла Тончића ове године добио је Дарко Дрљевић из Подгорице у Црној Гори. Неки од његових афоризама су: „Доктор ми је прописао наочаре, које не могу очима видјети!”, „Одлучено суђење. Судија није приведен!” и „Побјего је у иностранство од братоубилачког рата, гдје га је убила носталгија за браћом!”.

Организатор Дана сатире „Павле Тончић” у Житковцу је Удружење стваралаца у култури „Завичај” из овог места уз подршку породице Тончић. Ову манифестацију подржале су и општинске институције у култури, локални привредници, као и Општина Алексинац. Организатор је и издао Зборник афоризма са Петог конкурса „Дани сатире – Павле Тончић”.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 + 7 =