Nagrade deljene po prijateljskoj i partijskoj osnovi?

Na današnjoj sednici Skupštine opštine Aleksinac odbornici su razmatrali i prihvatili samo jednu tačku – Predlog rešenja o dodeli javnih priznanja za 2017. godinu. Opozicija je bila protiv pojedinih predloga, ali pošto je rešenje objedinjeno i nije se moglo glasati pojedinačno, 32 odbornika izjasnila su se za, dok su tri bila protiv odluke.

Rešenje je kritikovao predsednik odborničke grupe DSS-a Ivan Dimić, koji navodi da su i ovoga puta opštinske nagrade obesmišljene zbog pojedinaca koji su se na spisku našli isključivo zbog partijskih knjižica vladajuće stranke i po tom kriterijumu dobili novac iz kase koju pune svi građani opštine Aleksinac.

Ivan Dimić (DSS)

– Ove godine smo imali situaciju da se među nagrađenima pojavljuje direktor javnog preduzeća, što je potpuno van svakog smisla – da se nagrađuju ljudi koji su u sistemu lokalne samouprave i koji su i ovako plaćeni od strane građana opštine Aleksinac. Ne znam čime su oni zaslužili to kad ih već debelo plaćamo kroz budžet i kroz račune. Mislim da to nije u redu, a to je već treći put. Posle direktora „Lipovca“ i „Komunalnih usluga“, sada imamo direktora „Vodovoda“. U sva tri slučaja to su kadrovi SNS-a, dakle potpuno partijska priča – kaže Dimić.

On dodaje da su na spisak nagrađenih pojedini kandidati dospeli i zahvaljujući ličnim poznanstvima i vezama sa čelnim ljudima Opštinske uprave.

– Bez ikakavih razloga i obrazloženja ovog puta je to Boža Marković iz Žitkovca, čovek koga mnogi znaju u opštini Aleksinac i verujem da niko od njih ne misli da je on čovek koji je zaslužio bilo kakvo priznanje, a kamoli nagradu opštine Aleksinac. Međutim, neko od njegovih drugara ga je predložio, onda su njegovi drugari u opštinskoj vlasti prihvatili taj predlog i evo, građani opštine Aleksinac će plaćati nekih četrdesetak hiljada dinara Boži Markoviću za njegove zasluge za ovaj narod, za koje niko od nas verovatno ne zna kakve su – ističe prvi čovek OO DSS u Aleksincu.

Dimić ističe da kritike opozicije nisu usmerene prema onima koji su svojim kvalitetima, radom i zalaganjem nagrade zaslužili, poput Mešovitog hora „Šumatovac“ ili mladog muzičara Andrije Jašarevića, već prema praksi koja je loša i koju treba menjati.

– Nažalost, glasalo se objedinjeno tako da smo mi iz opozicije bili protiv toga da ovakvo rešenje ide dalje, jer se zaista gubi smisao ovakvih nagrada ako se nagrađuju pojedinci i institucije koje ni po kom osnovu ne bi mogli da budu nagrađeni – poručuje Ivan Dimić.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 + fourteen =