Надлежни позивају на опрез: Да ли су сви који просе угрожени?

Већ неко време пажњу јавности у Алексинцу привлачи прича о наводном бескућнику који време проводи у централним улицама града и који неретко позива пролазнике да га фотографишу и то објаве на друштвеним мрежама тражећи помоћ. Реч је о М. Ф, који каже да на улици живи већ скоро месец дана и да болује од дечије парализе. Са друге стране, иако нису желели да коментаришу тачност дијагнозе, у Центру за социјални рад добили смо информацију да је реч о лицу које је због своје болести остварило право на увећани додатак за помоћ и негу другог лица.

Filipović
Једна од фотографија на друштвеним мрежама 

‒ Лице о којем је реч је било на нашој евиденцији у више наврата. Ради се о одраслом инвалидном лицу, али пословно способном, које схвата значај својих поступака и прави своје изборе. Дакле, говоримо о лицу које није материјално угрожено, има редовне месечне приходе и ти приходи, колико могу да кажем, износе више од минималног нивоа социјалне сигурности за појединца који одређује Република – каже нам Јасна Николић, директорка Центра за социјални рад. 

Иако су примања које М. Ф. има на месечном нивоу довољна да сам обезбеди смештај, Центар за социјални рад је, у складу са његовим захтевима, покушао да му помогне. Он је до сада променио шест смештаја у установама социјалне заштите, где је имао и топлу собу, храну, здравствену заштиту и друштвени живот, али их је самоиницијативно напуштао. Иако их Закон о социјалној заштити не обавезује, у алексиначкој установи, кажу, да су покушали да помогну и проналажењем приватног смештаја, али се ни то није показало као адекватно решење.

Filipović
Порука достављена редакцији 

‒ У овом случају Центар је предузео све мере из своје надлежности у складу са важећим законским прописима, чак и корак више у пружању подршке. Систем социјалне заштите не може да мења ставове пословно способних људи, нема право да мења понашање пословно способних људи, таква лица потпуно свесно самостално одлучују и сама праве свој избор – додаје директорка. 

С обзиром да овај случај није усамљен и да се дешава да се на улици појаве просјаци који обмањују јавност, директорка Центра апеловала је на грађане да се најпре информишу у њиховој служби пре него што одлуче да помогне. Како каже, неретко се дешавало да буду обманути малолетници, који су спремни да дају и свој џепарац, наводно угроженим лицима, која уместо хране за тај новац купују алкохол.

‒ Центар за социјални рад се, због оваквих случајева, критикује на друштвеним мрежама, без икакве провере. Ми смо ево и у овом случају и многим случајевима пре тога помагали, спроводили поступке, пружали помоћ и подршку, а појединци су доносили једностране закључке. Они који знају шта спада у делатност Центра за социјални рад знају да ми у оваквим случајевима, по службеној дужности и по пријавама грађана, излазимо на терен и предузимамо мере у складу са законом и процедурама – додаје директорка Николић. 

Због заштите података о личности у Центру за социјални рад нису нам изнели све податке којим располажу у вези са овим случајем. Оно на чему се тренутно ради, како сазнајемо, јесте проналажење новог смештаја, у складу са захтевом који им је доставио М. Ф.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × four =