Национални дан без дувана ‒ 31. јануар

У Србији се већ дуже од 20 година сваког 31. јануара традиционално обележава Национални дан без дувана, ове године под слоганом „365 дана без дувана”.

Током овогодишњег Националног дана без дувана посебно се наглашавају значај превенције отпочињања и важност престанка употребе дувана код оних који га већ користе, јер употреба дувана штетно делује на целокупан организам и један је од фактора ризика који је заједнички за четири најзаступљеније болести у свету: болести срца и крвних судова, малигне болести, дијабетес и хроничне респираторне болести.

Према подацима Института за јавно здравље „Батут”, најчешће коришћени дувански производи у Србији су цигарете које према подацима „Истраживања здравља становништва Србије 2019. године” свакодневно пуши 26,5 посто становништва старости 15 година и више, док 15,8 процената свакодневно пуши 20 и више цигарета на дан. Поред цигарета које су најчешће конзумирани дувански производ у Србији, и других дуванских производа као што су цигаре и дуван за луле, у претходним годинама на тржишту у свету и у Србији се налазе и други дувански и никотински производи који доприносе повећању употребе дувана и никотина. Истраживања спроведена у Србији показују пораст популарности и тих других дуванских и никотинских производа.

Према подацима „Истраживања о понашању у вези са здрављем деце школског узраста у Републици Србији” које је спроведено 2022. године цигарете бар једном током живота пушило је око 15 процената ученика петог и седмог разреда основне школе и првог разреда средње школе, са разликама према узрасту. Дечаци у петом и седмом разреду основне школе чешће пробају да пуше у поређењу са девојчицама, док је учесталост пушења бар једном у току живота у првим разредима средњих школа већа међу девојчицама. Иако одређени број ученика који проба цигарете не наставља да пуши, велики је и проценат ученика који су пушили у претходних 30 дана и који према том критеријуму спадају у категорију пушача. Резултати истраживања показују и да сваки пети ученик првог разреда средњих школа користи електронске цигарете, као и да је употреба ових производа популарна и међу дечацима и девојчицама. Снус и/или никотинске врећице је у Србији пробало 4,9 посто ученика петог и седмог разреда основне школе и првог разреда средње школе, са већом учесталошћу међу дечацима у свим разредима укљученим у истраживање, а највећи проценат ученика који су пробали овај производ је међу дечацима првог разреда средњих школа. Сви наведени производи садрже никотин који може довести до стварања зависности и на чије дејство су посебно осетљиви млади.

У оквиру обележавања овог Националног дана без дувана наглашавају се штетни ефекти и јавноздравствене последице употребе дуванских производа и изложености дуванском диму и аеросолима других производа који садрже никотин. Такође, истиче се значај усвајања мера контроле дувана које су засноване на доказима и које укључују и законе којим се забрањује пушење у свим затвореним јавним просторима. Ови закони штите становништво од удисања канцерогених материја и других штетних супстанци из дуванског дима и аеросола из других никотинских производа. Поред тога, забрана пушења у јавним и радним просторима, подстиче пушаче да оставе пушење.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 − 8 =