Pijaca

На Зеленој пијаци: Безбедно, али није јефтино

На Зеленој пијаци у Алексинцу, трећег дана након отварања и даље се не бележи значајнији промет и повратак купаца. На неколико десетина тезги на којима је било робе доминирале су сезонске намирнице, као и роба која се може дуже складишти. И ако су у просеку цене нешто веће него у појединим маркетима у граду, који имају сопствену производњу, на пијаци су углавном потрошачи који верују у вредност домаће производње и воле свеже намирнице. Један број дама искористио је пијачну понуду да набави цвеће за уређење својих вртова и тераса.

Предузете мере, које је ЈКП „Комуналне услуге” као управљач пијаце предузело, по мишљењу посетилаца су добре, али недовољне.

Ни један купац или продавац не може да уђе на пијацу без заштитне маске и рукавица и отворена је само једна капија тако да се може контролисти број особа које бораве у објекту. Појединци сматрају да би требало да се тезге заштите провидним препрекама, као на пијацама у великим градовима, тако да купац робу бира погледом а не рукама.

Поједини продавци су за своју робу тражили:за млади лук 30 динара, салату такође 30 динара, млади купус од 50 до 80 динара, стари кромпир од 70-80 динара, млади кромпир 150, краставац од 100 до 150 динара, папричице 20 динара по комаду и парадајз око 200 динара.

А добри познаваоци прилика сматрају да ће алексиначка пијаца постепено оживети, нарочито када све више буде робе произведене од стране алексиначки повртара. Сада је то претежно поврће из Лесковца. У међувремену и цене ће доћи на очекивани ниво.

– Што се мене лично тиче, надао сам се да ће да буде јефтинија роба зато што је много има код наших произвођача, међутим, за сада, није то тако. Мислим да ће производи држати цену до 1. маја и Ђурђевдана, а да ће после тога цене драстично да падају – предвиђа један од сталних посетилаца алексиначке Зелене пијаце.

Наш утисак је да градска пијаца, која је прошле година реновирана по стандардима који су предвиђени за тржнице на отвореном, предствља безбеднији објекат од других места где пазаримо робу. Још ако вам одговара цена и понуда, онда је пијаца прави избор, наравно уз поштовање свих прописаних мера.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − thirteen =