На Већу: Општински буџет стабилан, вансудска поравнања за стубове и уједе паса

Општинско веће општине Алексинац је на данашњој седници у оквиру 28 тачака дневног реда разматрало стање у јавним предузећима у првих девет месеци ове године, као и стање општинске касе у истом периоду. Што се тиче три општинска комунална предузећа једно је већ сада губиташ, а друга два најављују неизвестан период до краја године. Када је реч о стању Општинског буџета он је и даље стабилан, уз оцену да су приходи у границама очекиваног, а расходи су мањи од планираних због чињенице да су плаћања за одређене програме и инвестиције у последњем кварталу.

У првих девет месеци у општинску касу се слило приближно милијарду и 148 милиона динара, што је скоро 79 одсто планираних прихода на годишњем нивоу. У истом периоду из буџета је потрошено скоро милијарду и 109 милиона динара или 57 одсто годишњег плана. Треба још и рећи, ради разумевања изнетих података да су у овогодишњем Буџету и пренета средства из ранијих година од близу 386 милиона, па је његова годишња вредност око милијарду и 857 милиона динара. О овим документима коначну реч даће одборници Скупштине општине Алексинац на следећем заседању.

Већници су усвојили и Правилник о спровођењу мера смањења загађености ваздуха на територији наше општине пореклом из индивидуалних ложишта, којим се прописују критеријуми, начин и поступак бесповратног суфинансирања. Новим правилником се ове мере односе и на уређаје који користе електричну енергију. Ускоро се очекује расписивање конкурса по овом Правилнику.

Веће је дало и сагласност на вансудска поравнања када су у питању потраживања локалне самоуправе од грађана, али и када је надокнада штете због уједа паса луталица. У случају наплате Општина ће споразумно од грађанина из Вукање наплатити 60.000 динара због оштећења металног стуба уличне расвете које је он начинио на Житковачком путу и око 38.000 од Липовчанина који је оштетио стуб код аутобуске станице.

Што се тиче штете која је направљена од стране паса луталица из општинске касе овог пута биће издвојено 231.000, јер је седам оштећених добило по 33.000 динара. Два уједа су била над грађанима из Моравца, по један из Вакупа, Житковца, Кормана, Срезовца и Катуна.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 + 7 =